Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
15°C
0°C
Oceni objavo

Šola v naravi v najboljši učilnici – v naravi

Učenci vseh oddelkov 3. razreda OŠ Kidričevo s podružnico Lovrenc in njihove razredničarke si bomo 11. in 12. junij 2018 zapomnili po prav posebnem doživetju. Šolo v naravi smo preživeli v najboljši učilnici – v naravi. Odpravili smo se namreč ne prav daleč od naše šole, in sicer v Učilnico v naravi – gramoznico Strnišče.
Organizirali in izpeljali smo sproščena, izkustveno naravnana dneva, ki smo ju preživeli motivirani, delovni in nasmejani do zadnje minute. Bili smo prvi, ki smo izkoristili (sicer najbrž le delček tega), kar nam narava tam ponuja, in bili smo prvi, ki smo prespali na kozolcu. Še enkrat znova smo se prepričali, da je narava res naša najboljša učiteljica, če ji le dovolimo, če se prepustimo in če uporabimo vsa čutila – opazujemo, prisluhnemo, tipamo, vonjamo in ne nazadnje pazljivo poizkušamo.
Naša pozornost je bila osredotočena predvsem na dve življenjski okolji, in sicer ribnik in gozd. Opazovali smo živa bitja v teh dveh okoljih, raziskovali, si zapisovali, risali in se o vsem novem pogovarjali. Da je bilo še bolj zanimivo, smo v našo družbo povabili tudi ribiča gospoda Srečka Beka in čebelarja gospoda Jožeta Vidoviča. Oba sta nam predala kar nekaj novih informacij in poskrbela za nepozabne izkušnje – lovili smo ribe s čisto pravo ribiško palico in jih nekaj tudi ujeli, opazovali čisto pravo matico v manjšem panju in jedli satje z medom. Obema gostoma se na tem mestu še enkrat iskreno zahvaljujemo za njun čas in trud.
Posebna zahvala gre tudi gospe ravnateljici, ki je ves čas skrbela za to, da smo imeli vse, kar smo potrebovali, da smo lahko načrtovane aktivnosti tako uspešno izpeljali, in seveda vsem sodelavcem, ki so na kakršenkoli način prispevali k izvedbi naše šole v naravi.

Učiteljice razredničarke: Milena Levičnik, Katja Rinc in Matejka Šoštar



Strnjeno iz zapisov učencev 3. razreda:

Dogodivščina v naravi

V ponedeljek zjutraj smo se v šolo odpravili zelo veseli in polni pričakovanj, saj smo vedeli, kaj nas čaka. Učenci 3. razreda smo se namreč odpravili peš do učilnice v naravi, kjer smo prvi prespali na kozolcu.

Ko smo se vsi zbrali, smo svoje težke stvari predali gospodu hišniku, ki jih je z avtom pripeljal za nami v učilnico v naravi, mi pa smo se tja odpravili peš. Ko smo po dolgi poti skozi gozd prispeli do naše učilnice, smo se najprej razgledali in si nato že na kozolcu pripravili blazine ter spalne vreče za spanje. Nato smo imeli malico – jedli smo kruh, sirni namaz in pili čaj. Sledile so dejavnosti. Opazovali smo naravo in s pomočjo delovnih listov spoznavali plasti prsti, ribnik in življenje v njem ter okolico. Po kosilu, jedli smo testenine z omako, zeljno solato in rogljiček, kar nam je pripeljal gospod kuhar, je prišel učiteljičin oče, ki je ribič. Razkazal nam je ribiško opremo in nam povedal nekaj o ribah. Ko je vse razložil, nam je še pokazal, kako se lovijo ribe. V lovljenju rib smo se lahko preizkusili vsi. Nekaterim je uspelo uloviti ribo, drugim pa so ribe s trnka pojedle koruzo. Zatem je prišel čebelar. S seboj je prinesel manjši panj, ki smo si ga lahko ogledali in poiskali matico. Izvedeli smo, da matica živi do 3 leta, ostale čebele pa le od 6 do 7 tednov. Čebelar je s seboj prinesel tudi satje z medom. Vsak od nas je lahko poskusil majhen košček. Po popoldanski malici, ko smo se okrepčali s sirovo štručko in sadjem, smo imeli prosto. Punce so skakale s kolebnicami, risale, se pogovarjale, fantje pa so igrali nogomet, druge igre z žogo in družabne igre. Nekaj pa jih je tudi v prostem času raziskovalo okolico in iskalo živa bitja, katera so s pomočjo pripomočkov tudi podrobno opazovali. Obiskala nas je gospa ravnateljica, ki nam je pripeljala kornete, česar smo bili zelo veseli. Skupaj z njo smo se v skupinah odpravili okrog ribnika in na otok sredi njega. Obiskala nas je tudi učiteljica Alenka, ki nam je prinesla bonbone za posladek. Sledila je večerja, po njej pa umivanje in preoblačenje v oblačila za spanje. Imeli smo še nekaj časa za večerno druženje ob družabnih igrah, ob 21.00 pa smo odšli na kozolec, kjer smo vsi skupaj spali. Bili smo utrujeni in zaspani, zato smo potrebovali le nekaj minut, da smo zaspali.

Naslednje jutro so se nekateri zbudili že zelo zgodaj, nekateri pa malo kasneje. Ob 7.00 smo imeli jutranji tek in telovadbo. Med čakanjem na zajtrk smo si pospravili spalne vreče in ostalo opremo. Zajtrkovali smo jogurt, žemljico in sadje. Po zajtrku smo se odpravili na sprehod po učilnici v naravi, kjer smo opazovali obrobje gozda – rastline, drevesa in živali. Naša opažanja smo zapisali na učni list. O vsem, kar smo počeli tisti in prejšnji dan, smo se pogovorili. Potem smo se lahko še malo igrali in lovili ribe. Po malici je prišel gospod hišnik, ki je naše torbe in spalne vreče zložil v kombi, mi pa smo se postavili v kolono in se odpravili peš proti šoli.

Zelo smo se zabavali in se tudi veliko naučili. Te dogodivščine ne bomo nikoli pozabili.

Oglejte si tudi