Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Kidričevo
DANES
21°C
12°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

PRAVLJIČNI KOKTAJL

JANKO IN METKA NA FACEBOOKU

 


Nekoč pred davnimi časi sta živela Janko in Metka. Nista bila ravno bogata, ampak revna pa spet ne.

Nekega dne sta se odpravila v vasico v nabavo, saj jima je doma primanjkovalo stvari. Ko sta prispela, je bilo na ulicah postavljenih na kupe in kupe stojnic. Mimo katerekoli si šel, pri vsaki te je branjevka vabila, da si  bliže pogledaš blago in ti ponujala raznorazne popuste. A Janka in Metke to ni zanimalo, saj sta vedela, da z branjevkami ni dobro češenj zobati. Dolgo sta hodila, preden sta prišla mimo vseh stojnic. A pred trgovino, v katero sta nameravala iti, je stala še ena stojnica, ampak ne navadna stojnica, takšna, ki je ne vidiš vsak dan. Ker je bila tako nenavadna, sta si jo  pozorno ogledala. Branjevka ni bila vsiljiva tako kot ostale, ampak potrpežljiva in prijazna. Otrokoma je bilo to všeč, zato sta se pozanimala, kaj prodaja. Ker sta bila spoštljiva, sta jo vljudno ogovorila: »Dober dan, gospodična, naj vas ne skrbi, zanima naju ponudba, ki se nama godi.« Ona pa jima odgovori: »O, saj ponudba ni velika, le za dinar na Facebooku je vajina slika.« Začudeno jo pogledata in rečeta: »Gospodična, midva bi to vzela, ampak ponudbe nisva razumela.« Ona ju vpraša: »Ljubčka, mar nista razumela? Vidva mi dasta dinar, jaz pa vama dam mobitel s Facebookom. Mar zdaj razumeta?« Nato ji odgovorita: »Saj sva to že prej razumela, ampak težava jev tem, da sva prvič naletela na Facebook.« Ko sliši njuno težavo, spregovori: »Mar bi tako rekla. No, sedaj, ko težavo vajino poznam, jo odpraviti pomagam lahko.« Ko jima vse razloži, se jima v glavah posveti. Ker jima je razlaga všeč, si rečeta: »No, pa vzemiva to nesmiselno reč.«

Od veselja in radosti obdarita vse v svoji hosti. Ko prideta domov, pregledata svoj ulov. Najprej si na Facebooku naredita profil, nato pa se lotita objavljanja slik. Po tednu dni postaneta tako odvisna, da niti na svež zrak brez telefona ne gresta. Ob koncu dneva pa se Janko oglasi, da zato z branjevkami češenj dobro zobati ni.

 


Mia Topolovec, 6. a




JANKO IN METKA NA FACEBOOKU

 


Nekega dne se Janko in Metka odpravita v gozd. Dolgo sta hodila in hodila, ko sta že mislila, da sta se izgubila. Naenkrat v daljavi zagledata, da se nekaj blešči.

 


Ko se približata, vidita nekaj čudnega. Spraševala sta se, kaj je to. Vzela sta predmet v roke in pritisnila gumbek ob strani. Naenkrat se je zasvetilo. Janko je pritisnil po njem in gumbek se je odklenil. Na ekranu je bilo nekaj napisano z oznako F. Metka je pritisnila na črko F. Janko in Metka sta prebrala, da je to Facebook. Naenkrat se je pojavilo polno lepih slik  in videov. Ampak sta vedela, da morata najti lastnika te naprave. Šla sta po poti naprej. Zagledala sta hišo, polno sladkarij. Potrkala sta na vrata. Čarovnica je odprla vrata in je bila zelo žalostna. Metka in Janko sta jo vprašala, zakaj je žalostna. Čarovnica je odgovorila: »Žalostna sem, ker sem izgubila telefon in ne morem gledati slik in videov na Facebooku«. Janko in Metka sta imela njen telefon, zato sta ji ga dala in se poslovila. Čarovnica je bila zelo hvaležna in srečna.

 


V zameno jima je dala čarobno palčko. Ta je izpolnila vse, kar si si zaželel. Zaželela sta si, da bi tudi onadva imela telefona in uživala v Facebooku. Janko in Metka sta živela srečno do konca svojih dni s svojo čarobno palčko in telefonoma.

 


Tristan Trop, 6. a






Janko in Metka na Facebooku



Nekoč  je za devetimi gorami živel deček, ki mu je bilo ime Janko. Janko je vedno bil na Facebooku. Facebook je spletna stran, na kateri lahko objavljaš slike in pišeš celemu svetu. Prav tako je imel sestro, ki ji je bilo ime Metka in je bila na Facebooku enako kot on.

Nekega dne sta Janko in Metka dobila od neznane osebe čudno sporočilo na Facebooku. Pisalo je, kje živita, koliko sta stara, ali živita s starši …  Določilo je lokacijo in Janko in Metka sta šla tja iz radovednosti. Ta oseba je bila čarovnica. Sprehodila sta se, čez pol ure sta že opazila hiško. Zidovi so bili iz trdih bonbonov, preliti s stopljenimi mentolovimi bonboni, in okrasnih lizik.  Streha pa je bila iz čokolade  in medenjakov. Pred hišo je pisalo: Wifi in polnjenje telefona zastonj! Odločila sta se, da bosta najprej najedla in potem snemala v živo, da pridobita več prijateljev in všečkov.

Splezata na hišo in začneta jesti. Nenadoma prileti čarovnica in zgrabi Janka. Reče, da ga bo dala v kletko. Potem  je še zgrabila Metko in ji rekla, da bo njena služkinja. Odnese ju v hišo. Čarovnica je Janka prijela za prst, da je videla, če je dovolj debel. Hranila ga je z medenjaki in s sladkarijami. Metka je pa morala prižgati ogenj, da bi čarovnica lahko spekla Janka, ko bo dovolj debel. Še malo pa bi ga vrgla v peč, a je Janko smuknil okoli nje in vrgel vanjo njo. Metka je na srečo skrivaj snemala v živo, da so lahko  vsi videli, kaj se dogaja v gozdu. Oddahnila sta si, ker sta se rešila čarovnice.

Na koncu sta našla še njen telefon in videla, da so tista sporočila, ki sta jih dobivala, bila njena. Odločila sta se, da  bosta vedno, ko jima bo kdo pisal na Facebooku čudna vprašanja, tistega blokirala. Od takrat sta bila bolj pazljiva na družabnih omrežjih in sta živela do konca svojih dni.



Domen Ferenčič, 6. a





Janko in Metka

  


 Nekoč sta živela Janko in Metka z mobilnima telefonoma. Živela sta z mačeho in očetom, mama jima je umrla.

 Čeprav so bili revni, jima je oče kupil mobilna telefona. Zato je mačeha hotela prepričati očeta, da ju pusti v gozdu. Metka je jokala, ampak jo je Janko potolažil, da si lahko pomagata s telefonoma. Vsak je dobil hlebec kruha in  vsi so odšli v gozd. Janko je zaostajal za drugimi, da je fotografiral točke, da najdeta pot nazaj. V gozdu so zanetili ogenj, Janko in Metka sta se spočila. Mačeha in oče sta rekla, da gresta v gozd nabirat drva. Obljubila sta, da prideta po njiju zvečer. Zbudila sta se zgodaj zjutraj, ko je bil še mesec na nebu. Odpravila sta se domov, pomagala sta si s fotografijami.

Mačeha ju ni bila vesela, a oče je bil presrečen. Mačeha jima je skrila polnilca in oba sta imela prazna telefona. Naslednji dan dobita spet vsak svoj košček kruha. Ta dan so odšli globlje v gozd. Mačeha in oče sta odšla po drva in sta rekla, da se vrneta zvečer, a ju ni bilo. Naslednje jutro gresta Janko in Metka po gozdu in najdeta hišico iz samega sladkorja. Kako jima je prijalo, da sta se najedla! Naenkrat se odprejo vrata in ven je prišla čarovnica. Delala se je prijazno, a zjutraj je Janka zaprla v kletko. Metki je rekla, naj gre po vodo in bratu skuha nekaj zelo slastnega, da se bo zredil. Pove jima, da ima tako hišo iz sladkorja zato, da privabi otroke in jih poje.

Janko se po 42 dneh ni zredil. Čarovnica ni več mogla čakati, zato je segrela peč. Čarovnica je rekla Metki, da mora pogledati v peč, a Metka je izvedela za njen načrt, zato ji je rekla, naj ji pokaže, kako mora pogledati. Metka je čarovnico potisnila v peč.

Takoj je rešila Janka. V hiši sta našla čarovničin telefon in kristale. Na Facebooku sta objavila sliko, kako sta bogata. V navigacijo sta vnesla očetov naslov ter po parih urah prišla domov. Oče je bil presenečen in rekel jima je, da je mačeha umrla. Pokazala sta mu vse reči, ki sta jih našla pri čarovnici.

Oče je bil zelo ponosen nanju in živeli so srečno do konca svojih dni.

 


Vasja Bašelj, 6. a

   





PEPELKA 21. STOLETJA Z MOBILNIKOM

 


Nekoč je živela deklica z imenom Pepelka. To ni bila Pepelka, ki jo poznamo iz pravljic. Bila je moderna Pepelka. Bila je prijavljena  na vsa socialna omrežja od A do Ž. Imela je osem telefonov, štiri računalnike, trinajst tablic, osemnajst pametnih ur, dvaindvajset televizij …

Ampak najbolj na svetu si je želela nov telefon – Iphone 12. Mačeho je vprašala, ali ji posodi denar, da si kupi nov telefon. Ni ji dovolila. Zato je prosila še očeta. Tudi on ji ni dovolil. Zato se je preko spleta dogovorila s »princem«, da ji posodi denar, ampak v zameno mora z njim iti na ples. Tako se je odpravila. Do tja je bila dolga pot, ki je vodila skozi gozd. V gozdu je zagledala jamo. Stopila je vanjo. Tam je bilo vse polno telefonov, televizij, računalnikov … Tako je uživala, da so štirje meseci minili, kot bi trenil. Po tem času se je šele spomnila, da je bila namenjena na ples. Odhitela je v plesno dvorano. Imela je srečo. Njen »princ« jo je še zmeraj čakal. Za darilo ji je prinesel denar in še nov telefon. Pepelka je kar žarela od sreče. Čez nekaj časa sta se poročila.

Oba sta živela srečno z vsemi telefoni in na vseh socialnih omrežjih. In če imaš tudi sam kako socialno omrežje, ju mogoče kje vidiš.

 


Aleks Mrčinko, 6. a


 


PEPELKA 21. STOLETJA Z MOBILNIKOM

 


Nekoč pred kratkimi časi je živela Pepelka. Imela je dve  zares grdi polsestri. Nekega dne je prišla v Telemah in vprašala: »Kaj je to?«

Trgovec ji je odgovoril: »To je novi Iphonov model mobilnika iphone 12 max pro.«

»Kul,« je odvrnila.

»Ali ima kakšne posebne lastnosti?«

»Ja, ja, seveda ima  kar štiri kamere, dosti prostora in HD- nastavitve.«

»Kar vzela ga bom,« in Pepelka odide iz trgovine.

Ko je doma, odpre svoj novi mobilnik, ki se tako zablešči, da vidiš njegov blišč kar skozi tri dvorane, pet kopalnic in kuhinjo. Ker sta njeni sestri seveda nori na blišč, takoj prideta v njeno sobo številka 2020.

In seveda ji ta mobilnik tudi vzameta. Pepelka vsa razočarana odide na vrt, kjer se prikaže zobna miška. Pepelka ga prepozna, saj je bil Dwayne Johnson oz. The Rock, ki ima krilca in je v pižami.The Rock jo vpraša, kaj jo teži in ona mu odgovori: » Polsestri sta mi vzeli mobilnik, in to čisto nov.«

The Rock jo udari in ji zbije zob. Ona reče: »Av, zakaj pa to?«

»Za novi telefon,« ji odgovori.

In tako Pepelka dobi nov telefon z enaindvajsetimi kamerami in s telefonom živita srečno do konca dni.

 


Sofija Hrbinič, 6. a




Zmešana pravljica

 


Nekoč  so za devetimi gorami in devetimi vodami živeli trije pujski. Bili so revni in sirote, zato so se nekega dne odločili, da gredo s trebuhom za kruhom. Hodili so po vsem našem svetu.

Ko so prispeli v krčmo, so tam srečali Laž in njenega moža z mnogo otroki. Spili so vodo in odšli dalje. Nekaj časa so hodili in srečali Rdečo kapico, ki se je prepirala s šerifom glede njenega telefona.

 »Gospod šerif, moj telefon je prazen in vi mi nočete posoditi polnilnika!« je rekla Rdeča kapica.

Šerif pa ji je odgovoril: »Tudi moj telefon je prazen!« In  sta se prepirala dalje.

Hodili so dalje in srečali cesarja, ki je mislil, da ima na sebi oblačila, vendar je bil gol.

Odšli so dalje in srečali Zlatolasko, ki jim je prijazno ponudila hrano in nov dom. Seveda je njeno kraljestvo bilo bogato in zelo veliko. Zato so si ga odšli ogledat. Ob pogledu na kraljestvo so se zaleteli v zlobnega volka, ki jim je odpihnil hišo.

Opravičili so se in odšli dalje. Po zelo dolgem ogledu so spoznali zelo veliko ljudi, živali in čarobne predmete, kot so mizica, ki se sama pogrne; jekleni prstan, ki ti uresniči želje; grdega račka in še veliko ostalih.

V tem kraljestvu so skupaj z zlobneži živeli v sožitju in nikoli več niso bili žalostni, lačni in brez doma.

 


Pia Topić, 6. a



Oglejte si tudi