Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Naš šolski vrt

Tudi letos je bilo na vrtu veliko dela. Najprej smo spomladi obrezovali grmičke in drevesa. Pri grmih goji jagod nam je ponovno pomagala ga. Jožica Vogrinec.

Nato je sledilo rahljanje zemlje, odstranjevanje suhih delov rastlih in odstranjevanje plevela z vrta in potke. Dvignjeni gredi z jagodami smo dodali kompost z našega kompostnega kupa, ki sproti nastaja in je bistvo vsakega vrta. Tako zemlji vrnemo, kar ji odvzamemo.

Okrog grmov in dreves imamo okrasne grede, posajene z rastlinami, ki se med seboj ščitijo, pa tudi lepo cvetijo. Najprej narcise in hrušice. Potem se bohotijo cvetovi drobnjaka, kasneje pa pridejo na vrsto boreči, ognjiči in astre. Ponosni smo tudi na naše maline. Sadike smo dobili pri Zafošnikovih v Pleterjah, zanje pa skrbi njihova hči, vrtnarka Ela.

Na vrtu že nekaj let prevladujejo rože, zelišča in dišavnice. Da jih prepoznavajo vsi učenci, smo na kamne naredili napise.

Letos je prvič obrodila naša češnja. Plodovi so sladki in zelo debeli. Prav tako pobiramo jagode. Hitro jih zmanjka za toliko ust.

Pri krožku smo v juniju tudi pekli. Vrtnarka Zoja je prinesla recept za piškotne sovice. Zelo smo se potrudili. Bile so lepe in okusne in kar prehitro jih je zmanjkalo. Da smo pri peki uporabili tudi pridelke z vrta, smo spekli še prdomafne s fižolom, ki se sploh ne okuša. Namesto moke smo dodali pretlačen fižol. Spekli smo še ribezov in aronijin kolač. Posipali smo ga s sladkorjem, okrasili pa s cvetovi boreča, ki smo jih dobili  na šolskem vrtu. Oba recepta je prispevala Eva iz svoje knjige o vrtnarjenju.

Ob koncu šolskega leta smo se sladkali še s slastnimi višnjami.

Sedaj se v vrtu bohoti cvetoči rožlin. Cvetoče rastline vabijo čebele in druge opraševalce, kar je za vrt in za vse ljudi življenjskega pomena.

 

Vrtnarke in vodja M. Jurtela

Oglejte si tudi