Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
4°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

NAGRAJENKA ROŠEVIH DNEVOV 2018

ROŠEVI DNEVI 2018

 

Eva Žunkovič je 21. 3. 2018 v Celju prejela zlato priznanje za pesem Vsak človek je unikat.

Roševi dnevi so literarno srečanje najboljših mladih ustvarjalcev, učencev 8. ali 9. razreda osnovne šole. Letos praznujejo 31 let in so iz srečanja osnovnošolcev treh sosednjih šol že pred leti prerasli v državno srečanje.

Utemeljitev med petimi najboljšimi:

Eva Žunkovič

Osnovna šola Kidričevo

mentorica Sonja Lenarčič

Ocena strokovne spremljevalke:  Pesem izhaja iz povsem očitnega dejstva, da obstoj mnogih unikatov zahteva sobivanje in medsebojno spoštovanje zelo različnih ljudi. Ljudje pa smo lahko unikati le v ozračju strpnosti in pravičnega življenja za vse. Rimani verzi se tako zložijo v lirično budnico, ki zelo dobro ubesedi, kaj je tisto, kar onemogoča ljudem, da bi postali unikati: predsodki do vseh drugačnih. Vsi preveč izhajamo iz sebe in vidimo drugačnost le v tistih, ki niso naše vere, mišljenja, videza, rase … Unikati pa so lahko le različni med seboj, to pač ne morejo biti v istosti. Sicer idealistično naravnana pesem je izpisana na podlagi vsem dobro vidnih dejstev, za katere velik del človeštva žal ostaja slep.

 

O učenki:  Eva Žunkovič je učenka 8. razreda OŠ Kidričevo in je naša razredna »mravljica«. Vestno in marljivo se uči, rada pomaga sošolcem, tekmuje skoraj na vseh področjih iz znanj, zna igrati harmoniko, pleše pri folklori, ljubi moderni ples, poje v pevskem zboru,  igra pri gledališkem klubu, rada potuje po svetu in seveda: veliko bere in piše. Piše najrazličnejše žanre, predvsem poezija je njej ljuba oblika ustvarjanja; je prava mojstrica stihov, je zapisala njena  razredničarka in mentorica Sonja Lenarčič.

 

 Iskrene čestitke, Eva!

Prav tako Nii Krajnc, ki ima pesem Človek prav tako objavljen v zborniku.

Oglejte si tudi