Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

MOJ DOMAČI KRAJ

V mojem domačem kraju Spodnje Jablane je pred davnimi časi živel kralj Jablanski s svojo ženo. Živela sta v velikem dvorcu, ki pa ga danes na žalost ni mogoče videti, ker je pogorel do tal. Zelo sta si želela otroka.
Nekega dne se jima je zgodil čudež. Rodila se jima je hči, ki je bila zelo lepa. Poimenovala sta jo princesa Sofija. Po njenem rojstvu je kralj Jablanski priredil veliko zabavo v čast princeski Sofiji. Povabljeni so bili vsi vaščani, dvorne dame, princi in princese, grofi in grofice iz drugih kraljestev. Povabili pa niso hudobnega čarodeja, ki je živel na Ptujski Gori. Ker je vsako novorojeno deklico spremenil v žabo, se je kralj odločil, da čarodeja ne bo povabil. S tem je želel zavarovati svojo princesko Sofijo pred urokom. Na zabavi so imeli ogromno jedače in pijače. Igrali so jim Jablanski veseljaki. Sredi zabave je prišel nepovabljen gost – hudobni čarodej. Kralj ga je hotel pregnati, a mu ni uspelo. Hudobni čarodej je stopil do zibelke, kjer je spala princesa. Čarodej je ni mogel uročiti, ker je bila princeska Sofija preveč lepa, zato se je odločil, da jo bo raje ukradel. Vzel je princesko in s svojim velikanskim zmajem poletel proti Ptujski Gori. Kraljica in kralj sta od žalosti samo jokala.

Po sedemnajstih letih, ko je princesa Sofija že zrastla, je kralj odšel s svojimi služabniki po njo. Med tem je čarodej dejal princesi, naj ga počaka na dvoru, ker je moral v gozd po drva. Nato je prišel kralj s svojimi služabniki in vzel princeso ter jo odpeljal domov v Spodnje Jablane. Ko se je čarodej vrnil iz gozda, je opazil, da princeske ni več. Tako se je razjezil, da je namesto vode spil čarobni napoj, ki ga je imel za princesko. Napoj je imel tako moč, da bi se princeska zaljubila vanj, če bi ga popila. V tistem trenutku, ko je popil napoj, se je zaljubil v princeso in se zavedel, kakšno napako je naredil kralju in kraljici.                             
Ko je princesa prišla domov, je najprej objela svojo mamo in očeta. Tistega popoldneva je prišel tudi čarodej. Kralja je na kolenih prosil odpuščanja, ker je odpeljal njegovo hčer. Kralj je bil zelo jezen nanj, ampak ker je bil dobrega srca, mu je odpustil. Ne boste verjeli. Čarodej in princeska Sofija sta se poročila in srečno živela s svojimi tremi otroki na dvoru na Ptujski Gori.

Anamarie Kores, 4. a

Oglejte si tudi