Oceni objavo

Mlajša otroška folklorna skupina OŠ Cirkovce

V OŠ Cirkovce je za folklorni krožek velik interes, zaradi tega imamo poleg starejše še mlajšo folklorno skupino, imamo pa še skupino v vrtcu. Otroci se najraje igrajo različne igre, pojejo ljudske pesmi, radi pa tudi zaplešejo. Osnovni namen folklorne skupine OŠ Cirkovce je poustvarjati otroško ljudsko izročilo. Na tak način mlajša populacija skozi naše odrske postavitve spoznava ljudske običaje, igre, plese; starejše občinstvo pa obuja lepe spomine na mladost. Folklornikom je v veliko veselje, ko se ljudje preko naših folklornih nastopov spomnijo svoje mladosti ali preteklosti in jim s tem na obrazu pričaramo kanček veselja.

V letošnjem šolskem letu smo postavili odrsko postavitev z naslovom »Furež«. Predstavili smo jo na območni reviji JSKD v Podlehniku in dosegli regijski nivo. V Rogaški Slatini smo za našo odrsko postavitev prejeli zlato priznanje. Z zadnjimi tremi nastopi pa smo se predstavili v domačem okolju (zaključna prireditev na OŠ Cirkovce) in širši okolici (Starše). Povabljeni smo bili na mednarodni festival v Starše in na snemanje TV-oddaje Polje, kdo bo tebe ljubil.

Folklorniki v odrski postavitvi z naslovom »Furež« predstavljajo star domači praznik, ko so doma nekoč imeli koline. Veselili so se jih, saj so se na ta dan lahko do sitega najedli mesa, ki je bilo drugače bolj redko na njihovem krožniku.

V mlajšo folklorno skupino je vključenih 34 otrok od 1. do 4. razreda. Skupaj delujemo od začetka šolskega leta. Zraven zavzetih folklornikov imamo odlično glasbeno spremljavo: Mark, učenec 5. razreda (violina), Žiga, učenec 7. razreda (frajtonarica), in Lovro, učenec 5. razreda (ribež).

Veseli sva, da je zanimanje učencev za vpis v folklorni krožek vedno večje. Foklorniki namreč spoznavajo, da je folklorna dejavnost nekaj lepega, popotnica, ki jim bo ostala vedno v srcih.

Metka Kaiser, Marija Jurtela

OŠ Cirkovce

Oglejte si tudi