Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

KULTURNE DEJAVNOSTI NAŠE ŠOLE

KULTURNI DAN

V ponedeljek, 24. 9. 2018, smo imeli učenci od 6. do 9. razreda organiziran kulturni dan.

Najprej smo si vsi ogledali predstavo iCankar v Mestnem gledališču Ptuj. Sledil je drugi del kulturnega dne, kjer je 6. razred obiskal Zgodovinski arhiv na Ptuju, 7. in 8. razred Knjižnico Ivana Potrča Ptuj, 9. razred pa se je odpravil na OŠ dr. Ljudevita Pivka.

 iCankar je detektivka za mlade, ki je uvrščena v Katalog kakovostnih gledaliških predstav in pedagoških programov za otroke in mladino po mnenju strokovne komisije Slovenskega gledališkega inštituta. Prikazuje resnične dogodke iz življenja prvega slovenskega poklicnega pisatelja Ivana Cankarja, ki jih je spletla njegova domišljija. Pobliže smo spoznali pisatelja in prelomne dogodke  v njegovem življenju. Ta predstava je na hudomušen in nam razumljiv način predstavila podrobneje lik Ivana Cankarja. Glavni igralci, ki so imeli zelo zahtevno delo, so bili Domen Valič, Nataša Keser in Jure Kopušar pod režijo Maruše Kink.

Premiera predstave je bila v sredo, 10. januarja 2018, v Mestnem gledališču Ptuj. Detektivka je bila vsem zelo všeč in je požela tudi velik aplavz in pozitivne pohvale.

Nia Krajnc, 9. b

 

Predstava je bila komedija, ki je govorila o detektivih, ki so preučevali in iskali Ivana Cankarja. Prikazovali so njegovo življenje na način, pri katerem ti ni moglo biti dolgčas, če si le poslušal. Nekateri prizori so bili smešni, drugi resni, a tudi ne preveč resni.

Predstava je pokazala vse: od Cankarjeve dogodivščine s suhimi hruškami, njegovih srečanj z oboževalci do pretiravanj z ljubeznijo in pisanjem zgodb, ki se tudi niso vedno dobro končale.

Igralci so predstavo dobro izvedli, zato smo tudi mi, gledalci, bili zadovoljni.

Blaž Bogdan, 8. b

 

Po končanem ogledu smo se učenci devetih razredov sprehodili do Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka Ptuj - šole, ki jo obiskujejo otroci z motnjami v duševnem razvoju. Šola je zelo novodobna, saj je bila zgrajena pred dvema letoma. Prav tako kot notranjost je tudi zunanjost šole zelo lepo urejena.

Sprejela na je Lidija Hameršak Marin, ravnateljica osnovne šole. Predstavila nam je šolo in opisala izobraževalne programe, ki jih izvajajo. Prvi izobraževalni program je prilagojeni izobraževalni program z nižjim izobrazbenim standardom. Traja devet let, od 1. do 9. razreda, enako kot v večinskih osnovnih šolah. V program se vključujejo otroci z lažjimi motnjami v duševnem razvoju. Drugi program je posebni program vzgoje in izobraževanja. Razdeljen je na šest stopenj. Vanj se vključujejo otroci z zmernimi, težjimi in težkimi motnjami v duševnem razvoju.

 Po kratki predstavitvi šole smo se razdelili v štiri skupine in si ogledali, kako poteka pouk. Obiskali smo štiri razrede. Ugotovili in tudi opazili smo, da so vsi ti otroci kljub vsej drugačnosti zelo prijazni, sočutni ter nasmejani in dokazujejo, da je s trdim delom in voljo mogoče daleč priti.

Eva Žunkovič, 9. b

Oglejte si tudi