Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
11°C
5°C
Oceni objavo

»Fašenk« na šoli Cirkovce

Današnji čas velikih sprememb je viden tudi v pustu. Otroci ne hodijo več v maskah od hiše do hiše po skromna darila in tako tudi ta otroški običaj na vasi počasi izumira.

Da pa na pusta res ne bi pozabili, v vrtcu in osnovni šoli Cirkovce posvečamo temu norčavemu času in tradiciji maskiranja veliko pozornosti. Vsako leto se namreč sprehodimo v pustnem sprevodu na tradicionalni prireditvi Cirkovški fašenk.

Otroci se pusta zelo veselijo, najbolj veselo pa postane, ko začnejo izdelovati maske v šoli. Kot je že tradicija, smo bili tudi letos učenci in učitelji našemljeni v skupinske maske. V okviru tehniškega dne jih sami izdelujemo. Pri delu mlajšim učencem poleg učiteljic pomagajo tudi starejši učenci. Pridno pa pri zahtevnejših delih sodeluje tudi gospod hišnik.

Najstarejši vrtčevski otroci so se našemili v klovne, učenci 1. razreda pa v morske konjičke kraljičke. Pavi iz 2. razreda so osvajali pavice, pajki iz 3. razreda pa so spletli tanke mreže, ki se svetijo v jutranji rosi. Četrtošolci so si izdelali visoke žirafe in tako gledali na svet od zgoraj, petošolci so se samo za ta dan spremenili v pošasti. Učenci 6. razreda so se maskirali v lizike in na življenje pogledali s sladke strani. Osmošolci so bili velika sovja družina z mamo sovo, očetom skovirjem in dvanajstimi sovicami. Tudi naši učenci imajo radi najslavnejšo slovensko masko, zato se jih je kar nekaj obleklo v kurente in hudičke, pridružili so se jim še pokači.

Mesec februar je bil na šoli res v znamenju pusta. Tudi letos je potekal pustni sprevod izpred šole do novega krožišča, kjer so se vse maske, večinoma ob glasbi, tudi predstavile. Bilo je veliko gledalcev, ki so jih občudovali in se čudili izvirnosti in dovršenosti pustnih kostumov, ki so nastajali z otroškimi rokami. Vsi so bili tudi nagrajeni za trud, za kar se še posebej zahvaljujejo ZKD naše občine.

Marija Jurtela

Oglejte si tudi