Logo MojaObčina.si

Kidričevo

DANES
17°C
10°C
JUTRI
17°C
8°C

Delavnice na kmetiji Žitnik

V četrtek, 27. maja 2021, smo se učenci 3. razreda OŠ Cirkovce z učiteljicama peš odpravili v Starošince na kmetijo Žitnik.

Pred trgovinico nas je čakal napis z dobrodošlico in prijazna gospodinja Rosmarie. Najprej nas je poučila o piri, ki je njihov najpomembnejši kmetijski pridelek, saj jo pridelujejo kar na več hektarjih kmetijske površine. Pira je stara vrsta pšenice, ki ima tanko in dolgo steblo, njen pridelek pa je manjši v primerjavi s pšenico. Vsebuje malo glutena, zato jo lahko uživajo tudi nekateri z alergijami.


Razdelili smo se v štiri skupine in izdelovali pirine piškote, ki so posebnost kmetije Žitnik. Pri vrtenju strojčka za piškote smo morali paziti na svoje prste. Gospodar Robi je pekače odnesel v pečico. Hitro je zadišalo po maslenih pirinih piškotih z malo okusa po kokosu. Bili so več kot odlični.


Pospravili smo mize in gospodarica nam je na mizo nasula neprebran fižol. Naša naloge je bila, da ločimo zdrave fižole od smeti in poškodovanih zrnc.


Na kmetiji redijo tudi kokoši nesnice, a so brez petelina. Imajo dva kokošnjaka z različnimi zelenimi strehami. Na njih rastejo zelišča in netreski. Koliko jajčk kokoške znesejo, je odvisno tudi od tega, koliko so stare. Večino jajčk porabijo za piškote, višek pa prodajo.


Na koncu smo si v lončke posadili kislico in netresk za svojo zeleno streho.


Naužili smo se pirinih dobrot. Zanimivo, da tudi ime kmetije v sebi nosi ime žito – kmetija Žitnik.


Obema gospodarjema se iskreno zahvaljujemo za nepozaben dan na kmetiji. Radi se bomo vračali k njim in kupili njihove izdelke.

 

Tretješolci OŠ Cirkovce z učiteljicama Katjo in Marijo

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi