Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Čistilna akcija

V soboto, 1. aprila 2017, je bila tradicionalna čistilna akcija v Občini Kidričevo. Najprej se želimo zahvalili vsem, ki ste se vabilu na čistilno akcijo odzvali in prispevali nekaj svojega prostega časa, da bo naše okolje lepše.

Koordinator čistilne akcije je bil Odbor za varstvo okolja in požarno varnost občine Kidričevo, organizacijo v posameznih vaseh pa so prevzeli krajevni odbori. Čistili smo predvsem pohodne poti, obronke gozdov, obcestne jarke in obrežje reke Polskave. Zbrane odpadke smo ločevali. Med njimi je bilo največ mešanih odpadkov in plastike.

Letos se je čistilne akcije udeležilo nekaj manj kot 200 prostovoljcev, kar je manj kot lani. Vsako leto želimo k njej pritegniti društva v naši občini, a žal se našemu vabilu najbolj množično odzovejo le obe lovski družini in prostovoljna gasilska društva. Ugotavljamo, da motivacija za čiščenje med občani počasi upada in da se število udeležencev vsako leto zmanjšuje. Žal je najslabši odziv občanov iz naselja Kidričevo. Letos sta se akcije udeležila le dva njihova občana.

Zbrane odpadke so prostovoljci iz posameznih vasi odpeljali v Zbirni center Kidričevo.

Po končanem delu smo vse udeležence pogostili s prigrizkom in pijačo, ki sta ju pripravili Lovski družini Cirkovce in Kidričevo.

Učenci od 1. do 9. razreda, delavci osnovne šole in vrtca v Cirkovcah so akcijo izvedli med tednom. Čistili so okolico šole in Cirkovce z okolico.

Namen tradicionalne čistilne akcije pa ni samo enkrat letno očistiti občino, ampak z njo želimo promovirati ključna sporočila akcije:

- najboljši odpadek je tisti, ki ne nastane;

- kupujmo pametno in premišljeno, da ustvarimo čim manj odpadkov;

- pomembno je preprečevati nastajanje odpadkov, druge pa ločeno zbrati doma;

- vsak odpadek je lahko surovina, če je ločeno zbran, saj z ločevanjem gradimo zelena delovna mesta in prihranimo naravne vire;

- čista okolica je naša pravica in dolžnost;

- čuvajmo naravo, saj jo bomo še dolgo potrebovali.

 

Smo del svojega okolja in s prevzemom odgovornosti lahko pomembno prispevamo k sooblikovanju le-tega. Vsi smo odgovorni za okolje, v katerem živimo.


Ivanka Korez,
ravnateljica OŠ Cirkovce

Oglejte si tudi