Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Kulturni dan šestošolcev

Prvi kulturni dan s šestošolci smo letos izvedli malo drugače. Odpeljali smo se v Lemberg pri Šmarju, ki je v srednjem veku veljal za znamenit trg. Skozi zgodovino kraja nas je na doživet način popeljala ga. Slavica Lorenčak. Ob magistratu smo se »pomerili« za kratek čas tudi na prangerju, nato pa smo se preselili v notranjost, kjer nas je navdušila zgodba o Lemberžanih. Ti so veljali za zelo napredne, okoličani pa so bili na njih ljubosumni in tako so si pričeli o njih izmišljati zgodbe, skozi katere so jih prikazali kot neumne in naivne.


Pot nas je vodila dalje v Šmarje pri Jelšah, kjer smo obiskali Muzej baroka. Skozi igro smo spoznali, kako se je širila kuga, pozlatili smo si svojega angela in se sprehodili skozi muzej, kjer nam je gospa Vlasta na zanimiv način predstavila originalne kipe iz kalvarijskih kapel. Seveda pa smo se povzpeli po Kalvariji. Nagrajeni smo bili z veličastnim razgledom na Šmarje pri Jelšah.


Kulturni dan smo zaključili v cerkvi sv. Roka. Ta svetnik je zavetnik pred kugo in v času naše »sodobne kuge« je bil obisk še kako na mestu. Z željo, da nas varuje in obvaruje, pa se je poslovila tudi ga. Vlasta Kramperšek Šuc.


Jerneja Kuraj

Oglejte si tudi