Logo MojaObčina.si

Kidričevo

DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Deli

Vitezi krvodajalci – Krajevna organizacija Rdečega križa Cirkovce

KRVODAJALSTVO je najbolj humana veja človeštva – daruješ del sebe in si srečen, da pomagaš ohranjati človeško življenje. Ničesar ne zahtevaš za protiuslugo.

Pred dobrimi sedemdesetimi leti se je v nekdanji Krajevni skupnosti Cirkovce ustanovila Krajevna organizacija Rdečega križa. Povod je bilo KRVODAJALSTVO. Od takrat dalje je v našem okolju ta humana dejavnost redno prisotna. Seveda pa so potrebe narekovale tudi delovanje na drugih področjih, kot je zdravstvenopreventivno, v zadnjem času pa je vedno večja potreba po pomoči pri preživetju materialne, socialne in tudi zdravstvene stiske. Tu je država POPOLNOMA ODPOVEDALA in je zadovoljna, ker ima toliko humanitarcev, ki rešujejo njene prebivalce. Mi pa VZTRAJAMO, gasimo plamenčke in čakamo, da bo vajeti vzel v roke nekdo, ki mu bo pomemben ČLOVEK …

V dobrih starih časih so politiki cenili to gesto in so krvodajalcem priznali nekatere privilegije, danes pa …

V KO RK Cirkovce imamo SRČNE ljudi – 361 krvodajalcev. Vsako leto pristopi do 10 novih mladih, tako moških kot žensk. Srečni smo, da živimo v tako prijaznem okolju in da komisija za krvodajalstvo v naši organizaciji dela zelo uspešno.

Ko krvodajalec daruje kri 100-krat, dobi naziv VITEZ krvodajalstva.

V KO RK Cirkovce z veseljem povemo, da imamo že 11 vitezov, samo v preteklem letu smo pridobili 4.

Vsak krvodajalec nam je zelo pomemben, vendar je prav, da imenujemo tiste, ki so že več desetletij naši člani in so darovali kri 100- in večkrat:

 1. MARTIN GOLENKO
 2. FRANC TRČKO
 3. OSKAR ŠTURM
 4. PETER PETEK
 5. BRANKO FRLEŽ
 6. JOŽE FRANGEŠ
 7. DARIJAN PREDIKAKA
 8. STANKO ZAJC
 9. ANTON STRMŠEK
 10. MARJAN MILINOVIČ
 11. ANTON VALENTAN

HVALA, KER NISTE ODNEHALI IN POZABILI NA VSE TISTE, KI POTREBUJEMO vašo kri. Vi ste pripomogli, da lahko še naprej ustvarjamo, živimo z družino, se veselimo in se skušamo z dobrimi dejanji zahvaliti za vaše humano dejanje.

Martin Golenko,
predsednik Komisije za krvodajalstvo KO RK Cirkovce


Vsakemu vitezu namenimo nekaj besed, da ga tudi širše spoznajo. Tako bi tudi tokrat povedal nekaj stavkov o zadnjih treh vitezih.

 

ANTON STRMŠEK

Rojen 18. 3. 1961, prebiva v Zg. Jablanah.

Kri je pričel dajati v JNA, vsi ostali odvzemi so bili v Bolnici Ptuj. Krvodajalstvo je začel najprej kot druženje, ki je prešlo v neko obvezo, ker je čutil, da s tem nekomu pomaga, mu rešuje življenje.

Povedal nam je: »Nekdo potrebuje mojo kri – to je pomoč sočloveku, ta zavest mi veliko pomeni in me osrečuje. Po odvzemu se počutim bolje – zadovoljen, obenem pa je to tudi nekakšen pregled zdravja. Samo zdrav si lahko krvodajalec. Po moji poti gre tudi sin. Do sedaj sem daroval kri 101-krat in bom tudi nadaljeval do 65. leta, če mi bo zdravje to dovoljevalo.«

 

MARJAN MILINOVIČ

Rojen 10. 9. 1961, prebiva v Cirkovcah.

Tudi on je pričel dajati kri v JNA – 3-krat, nato pa kot miličnik v Ljubljani in Celju. Sedaj pa v Bolnici Ptuj.

Na začetku mu je veliko pomenilo druženje s prijatelji, sedaj pa se vedno bolj zaveda pomena pomoči sočloveku in ohranjanja življenj, zato nadaljuje to pot. Ostal bo krvodajalec, dokler bo lahko daroval.

 

ANTON VALENTAN

Rojen 4. 8. 1962, prebiva v Starošincah.

Kot mnogi v tistem času je tudi on najprej 3-krat daroval kri v JNA. Vse ostalo pa v Bolnici Ptuj.

Povedal je: »Kri sem najprej daroval zaradi druženja, sedaj pa zaradi humanosti. Pomagati sočloveku s to življenjsko tekočino navdaja s ponosom. Res pa je tudi to, da nikoli ne vemo, če je tudi kdo od nas ali bližnjih kdaj ne bo potreboval. Kri bom daroval, dokler mi bo to zdravje dovoljevalo, ali pa do starostne omejitve. Vsake 3 mesece že čutim potrebo po odvzemu. Do sedaj sem daroval kri 100-krat.«

Razen g. Antona V. so krvodajalci tudi njegova sinova, snaha in nečak. Tako so ob zadnjem odvzemu bili istočasno najštevilčnejša družina.

 

Martin Golenko,
predsednik Komisije za krvodajalstvo KO RK Cirkovce

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!