Logo MojaObčina.si
DANES
5°C
0°C
JUTRI
2°C
4°C
Oceni objavo

Ko se srečata preteklost in sedanjost

V okviru projekta Varno na kolesu smo se srečali z upokojeno učiteljico Jožico Plajnšek, ki je babica učenca, ki se pripravlja na kolesarski izpit. Z veseljem je z nami podelila svoje izkušnje, saj je bila kar petintrideset let mentorica prometne vzgoje na naši šoli.

V takratnem času so učenci sodelovali v različnih projektih:

-          Bistro glavo varuje čelada,

-          Policist Leon,

-          akcija Kresnička,

-          Prometna značka,

-          Kaj veš o prometu?

V okviru akcije Prometna služba so učenci prvih štirinajst dni v septembru pred in po pouku:

-          sodelovali pri nadziranju prometa v okolici šole,

-          spremljali obnašanje učencev pešcev,

-          nadzorovali vožnjo kolesarjev,

-          skrbeli za red na šolskem dvorišču.

Imeli so policijske  uniforme, da so bili prepoznavni. Po nekaj letih so jih zamenjali upokojeni domačini, ki na začetku šolskega leta skrbijo za varnost v prometu in pomagajo učencem razredne stopnje pri varnem prečkanju prehoda za pešce.

Učenci so na tekmovanju Kaj veš o prometu velikokrat dosegli prvo mesto. Nagrajeni so bili s kolesi, ki so jih potem uporabljali za pripravo na kolesarski izpit. Ekipo so sestavljali štirje učenci različnih letnikov (od 5. do 8. razreda).

Kot uspešna mentorica je v Ljubljani prejela nagrado za odlične dosežke na področju prometne vzgoje na osnovni šoli. Nagrado ji je izročil Bojan Žlender, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Kot uspešna mentorica učencem pri pripravi na kolesarski izpit je prejela tudi nagrado takratnega župana Občine Kidričevo.

Kolesarski izpiti so se takrat opravljali v četrtem razredu. Priprave so potekale podobno kot danes, s to razliko, da so učenci reševali različne pole s prometnimi vsebinami, ki so jih mentorji sami pripravili. Kasneje pa so dobili že pripravljene teste. Po uspešno opravljenih testih so učenci opravljali še vožnjo na poligonu in kolesarjenje v okolici šole. Pri opravljanju izpitov so zraven mentorja sodelovali še policisti in učitelji.

Pogoste napake učencev, ki so se pojavljale, so prisotne še danes. Nekaj najpogostejših:

-          slab ali pozabljen pogled nazaj,

-          slaba spretnost pri vožnji z eno roko, kar je pomembno pri zavijanju,

-          slaba pozornost na ostale udeležence v prometu, teh je namreč vedno več.

Učenci so ob zaključku dobili nalepko Varno kolo, ki je bila vsako leto drugačne barve. Kolesarski krožek je izvajal učitelj, ki je uspešno opravil izobraževanje za izvajanje programa, teorijo pa je lahko izvajal učitelj, ki je poučeval v razredu.

Včasih so ljudje veliko manj kolesarili kot danes. Največkrat so se zapeljali do trgovine ali bližnjih sorodnikov in prijateljev. Danes pa je veliko kolesarjev, ki kolesarijo za rekreacijo in vzdrževanje kondicije, prav tako pa je veliko družin, ki nedeljske popoldneve izkoristijo za druženje na kolesih.

Imeli smo priložnost spoznati, kako so včasih izvajali prometne vsebine na šoli, zato se gospe učiteljici najlepše zahvaljujemo.

Vodja projekta Jožica Jurgec

 

Oglejte si tudi