Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Šola zdravja Cirkovce in čistilna akcija

Vsakoletna spomladanska čistilna akcija je letos marca potekala razmeram v epidemiji primerno. Po objavljenem občinskem vabilu smo se oranžne telovadke odločile za pobiranje smeti.
Začele smo po jutranji telovadbi. Najprej smo šle do kapele pri starem križu v Sp. Jablanah in proti bivši železniški postaji. Tam smo se razdelile v tri skupine. Ob cesti smo očistile vse do velike ceste, ob železnici do podhoda in mimo cerkve nazaj do šole.


V naravi je ležalo največ plastenk in pločevink, med smetmi pa se najde še marsikaj drugega. Napolnile smo sedem vreč. Po številu je bilo največ cigaretnih ogorkov. Ti v naravi razpadajo do pet let, pločevinke iz aluminija okoli 200 let, plastika pa kar 450 let. Če razmislimo o vseh teh dolgih časovnih obdobjih, ugotovimo, da nas odpadki v večini primerov za večkrat preživijo.


Vsi si želimo in zahtevamo čisto okolje. Nujno je, da smeti odnesemo domov in jih odložimo v prave zabojnike. Tako bomo koristili sebi in okolju. Če smetimo v naravi, brezvestno in neodgovorno delamo veliko škodo sami sebi. Odrasli, bodimo odgovorni in zgled našim otrokom, ki nas stalno opazujejo.


V skrbi za čisto okolje ekipa iz DŠZ Cirkovce.


M. Jurtela

Oglejte si tudi