Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
0°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Starošince v praznični podobi

»Ta svet je lep, če nekomu nekaj daš …»

Ko smo se v preteklih tednih ozirali skozi okna, ni narava prav z ničimer kazala, da se jesen počasi preveša v zimski čas mirovanja. Samo vedno daljše noči in krajši dnevi so nas opominjali, da se približuje poseben čas v letu, ko se bodo naši domovi, naše vasi in, upajmo, tudi naše misli odeli v praznično osvetljavo.

V naši vasi Starošince že nekaj let skrbimo, da jo praznično okrasimo. Na prvo adventno nedeljo smo se v popoldanskih urah zbrali ob lepo izdelanem velikem adventnem vencu, ki so ga pobudniki postavili na prostor ob gasilskem domu. Pridružil se nam je tudi farni župnik, gospod Janko Strašek, in opravil blagoslov venčka. Tudi iz njegovega nagovora je bilo razbrati, da naj božično-novoletni čas ne bo čas samo zunanje bleščave, ampak tudi čas za sorodnika, soseda, sovaščana, sočloveka. Čas za trenutek, ko bomo drug drugemu naklonili trenutek svojega časa in toplo besedo.

Tako smo se odločili, da se ob prižigu druge adventne svečke ob adventnem vencu pri gasilskem domu srečamo vsi vaščani Starošinc, da skupaj prižgemo praznične luči in se družimo. Med tem časom so naši vaščani postavili še smreko ob vaški kapeli, ki bo krasila naš kraj v teh prazničnih dneh.

Lepo je bilo videti, kako so nekaj pred peto uro popoldne iz vsake hiše v nestrpnem pričakovanju zrli obrazi otrok in odraslih in kako je vas zažarela, ko je vaški zvon odbil večernice.

Pred gasilskim domom so gospodinje ob kozarčku kuhanega vina ali čaja ponujale svoje sladke dobrote. Za otroke je bila zelenica ravno prav skrivnostno temačna za njihove igre, da so svoje domače lahko brez skrbi prepustili pogovoru. In tega je bilo res v izobilju, saj so se na enem kupu zbrali vaščani skorajda od vsake hiše – od enega do drugega konca vasi.

To je bil sproščen čas za neobvezen klepet, za premislek o tem in onem, tudi o tem, kako bi lahko skupaj naredili še kaj za svoj kraj.

Naša vaščanka Metka je še isti večer zapisala: »Druženje je v današnjem času nenehnega hitenja in skrbi najboljše zdravilo proti stresu in slabi volji. Mi v Starošincah smo danes poskrbeli za čudovito popoldne in naredili nekaj za svoje dobro počutje. Poklon vsem organizatorjem in udeležencem dogodka! Naj bo še čim več takšnih dogodkov! Vsi, ki se boste decembra vozili skozi našo vas, pa le uživajte v tem lepem razgledu.»

Majda Erlač

Oglejte si tudi