Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Obnova doma krajanov Apače na Dravskem polju

V mesecu septembru smo člani Krajevnega odbora Apače (v nadaljevanju KO Apače) z Občino Kidričevo dosegli dogovor, katerega začetki segajo že kar nekaj let nazaj, vendar nam nekako nikoli ni uspelo zares realizirati zastavljenih ciljev in načrtov. Dogovorili smo se namreč, da lahko pričnemo z obnovo doma krajanov (v nadaljevanju dvorana) v središču naše vasi, katerega lastnik je Občina Kidričevo, dvorana pa je v upravljanju PGD Apače na Dravskem polju.
Dvorano v Apačah so pričeli graditi naši dedje in babice, očetje in mame leta 1974 s pomočjo samoprispevkov krajanov ter s pomočjo pridnih rok, ki jih takrat ni manjkalo. Leta 1996, ob 800. obletnici prvih zapisov o kraju Apače na Dravskem polju, smo prenovili kuhinjo, toaletne prostore, uredili strope v dvorani in obnovili fasado. V letu 2006 je bila obnovljena streha doma krajanov in zraven pripadajočega gasilskega doma ter pročelje fasade (vhod v dom krajanov). Zato smo se člani KO odločili, da pa tokrat prenovimo in uredimo notranjost dvorane tako, da bo uporabna, lepša in modernizirana in hkrati še vedno videza, kakršnega so naši vaščani vajeni.

V oktobru 2015 smo člani KO pričeli z demontažo starih zidnih in stropnih lesenih oblog ter z odstranitvijo vsega dotrajanega materiala. Prvotni gradbeni izgled stare dvorane smo spremenili le s tem, da smo podrli del odra ter naredili prehod med dvorano in sejno sobo, vse drugo je ostalo bolj kot ne isto. Elektriko smo napeljali in naredili na tak način, kot je to praksa v sodobnih dvoranah in omogoča tudi večje obremenitve ter lažje rokovanje z lučmi in ozvočenjem iz skupnih omaric, ki so na odru. Naj omenim, da je bila prav elektrika največja hiba stare dvorane, saj je ob večji obremenitvi oz. porabi preprosto popustila. Kot omenjeno smo naredili tudi prehod v steno med sejno sobo in dvorano, predvsem zaradi potreb cateringa, saj vemo, da se na praznovanjih raznih dogodkov vedno več koristi t. i. ruski bife in sedaj ta dvorana omogoča tudi to. Preuredili smo oder in namesto lesenih zidnih oblog naredili omete ter stene prekitali, prebrusili in prebarvali. Obnovili smo tudi prostore klubske sobe ter na novo položili elektriko v kuhinji, katere obnovitvena dela se bodo pričela v teh dneh, saj smo za vsa zgoraj našteta dela porabili nekaj več kot 10.000 €, kot je bilo dogovorjeno tudi z Občino Kidričevo.

V tem letu smo zamenjali tudi stole ter mizne plošče, kot pa je bilo že rečeno, bomo v celoti obnovili tudi kuhinjo, za kar nam je Občina Kidričevo v tem letu namenila dodatnih 10.000 €, in upravičeno verjamemo, da bomo spet zmogli za to številko speljati vse predvidene posodobitve.

Na tem mestu bi radi poudarili, da smo z Občino Kidričevo dosegli dogovor, ki je lahko za vzgled vsem ostalim primerom obnov, saj smo dobili vsa sredstva za obnovo od njih kot lastnika objekta, sami vaščani pa smo se angažirali ter naredili preko 600 ur prostovoljnega dela, kar je v teh časih v nekaterih krajih skorajda že na meji možnega, v naši vasi pač ne. Tako smo spet dokazali, da kljub današnjemu hitremu tempu življenja živimo v okolju pridnih in delovnih ljudi in da lahko, če je potrebno, s skupnimi močmi naredimo veliko. Ob tej priliki bi se rad zahvalil vsem, ki so kakorkoli pomagali pri tej obnovi, še posebej pa gre velika zahvala vsem prostovoljcem, ki so svoj prosti čas dali za dobro naše vasi ter naših vaščanov, ki smo s to obnovo pridobili največ. Iz tega izhaja tudi zaključek, da se lahko tudi na tak način obnavljajo in sanirajo objekti v naši občini, vendar je za to potreben posluh tako Občine kakor tudi občanov samih. Ob relativno majhnih vložkih, kar se tiče denarja (po vseh predračunih sodeč bi za to obnovo brez prispevka naših krajanov porabili ca. 15.000 €), lahko olepšamo našo okolico ter dvignemo našo kakovost življenja le s skupnimi močmi. Zato želimo z Občino Kidričevo tudi v bodoče sodelovanja na tak način in verjamem, da bo še kdo našel v tej zgodbi motiv in novo priložnost.

Dovolite mi še omeniti, da se lahko prenovljena dvorana dobi tudi v najem za razne dogodke (praznovanje rojstnega dne, srečanja, občni zbor ...). Vlogo za najem dvorane lahko oddate na Občini Kidričevo, vsa nadaljnja navodila dobite potem tudi tam. Verjamem, da bo kakšen vaš slavnostni dogodek prav gotovo v prenovljeni dvorani v Apačah še lepši in prijetnejši.


David Širovnik,
predsednik KO Apače

Oglejte si tudi