Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
13°C
3°C
Oceni objavo

Nagovor mladinskega delegata 3. odboru Združenih narodov

Kot aktualni mladinski delegat Republike Slovenije pri Organizaciji Združenih narodov sem imel čast nagovoriti 3. odbor Združenih narodov v imenu slovenske mladine.
V četrtek, 29. septembra 2022, se je začelo zasedanje 3. odbora Združenih narodov, kjer sem kot mladinski delegat Republike Slovenije pri OZN nagovoril odbor v imenu slovenske mladine. Na mesto Mladinskega delegata pri OZN sem bil sicer imenovan 1. maja 2022, nagovor tretjemu odboru pa predstavlja "vrh" v mojem enoletnem mandatu. 

Korenine instituta mladinskega delegata sicer segajo v leto 1971, ko so se mladi prvič z delegacijami svojih držav udeležili srečanja OZN, občutno pa se je delež mladinskih delegatov povečal v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, predvsem po letu 1995 – prvem mednarodnem letu mladih. Cilj mladinskega delegata je, da mladi z aktivnim sodelovanjem na mednarodnem nivoju dajejo težo oziroma legitimnost odločitvam, ki zadevajo mlade. Institut je leta 2014 ustanovil Mladinski svet Slovenije v sodelovanju s partnerji: Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije, Uradom Republike Slovenije za mladino in Društvom za Združene narode za Slovenijo.

Svoj govor sem predstavil skupaj z veleposlanikom Boštjanom Malovrhom, ki je predstavil slovensko zavzemanje za izboljšanje položaja starejših. Govor sem posvetil ohranjanju kulturne dediščine in večji angažiranosti mladih v prostovoljnem delu vseh vrst, predvsem pa njihovemu spodbujanju k povzdigovanju svojega glasu. V nadaljevanju si lahko preberete povzetek mojega nagovora, prevedenega v slovenščino.

»Spoštovani gospod predsednik, danes vas naslavljam kot mladinski delegat Republike Slovenije pri Združenih narodih in sem počaščen, da vas lahko po dveh letih pandemije nagovorim v živo. 

Prispevek mladih k ohranjanju kulturne dediščine v zadnjih letih močno upada. V moji državi je viden upad vstopa mladih v kulturna in druga prostovoljna društva, zaradi česar so številna društva prenehala delovati, s tem pa so ogroženi običaji naših prednikov, njihove zgodbe in spomini nanje.

Pripravljenost mladih po aktivnem političnem ali aktivističnem vključevanju je na najnižji ravni v zadnjih desetletjih. Strah pred diskriminacijo, nepripravljenost starejših pri pomoči na začetku udejstvovanja in javni negativni pogled na angažiranost mladih na teh področjih mlade odbijajo pri povzdigovanju njihovega glasu. Številne pomembne odločitve so tako sprejete brez posvetovanja z mladimi, mladi pa nimamo besede pri oblikovanju podobe sveta. 

Gospod predsednik, v kolikor ne bomo spodbudili mladih k aktivnejšemu udejstvovanju na teh področjih, bodo ogroženi spomin na preteklost, življenja trpečih v sedanjosti in prihodnost sveta, v katerem bomo mladi nekoč živeli. Na tem mestu pozdravljam zadnje korake ZN k večji vključenosti mladih, pa vendar to ni dovolj. V imenu mladih vas tako pozivam, da nas še bolj vključite v svoje odločanje, predvsem pa, da k temu spodbudite tudi države članice.

Hvala.«

 

Žiga Ciglarič

Oglejte si tudi