Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Drugo mesto za »Naj pustno okrasitev« v roke Župečanom!

Iz Župečje vasi izvira najštevilčnejša etnografska skupina pokačev, katere začetki segajo v leto 1995. Pokači redno sodelujejo na karnevalih po Sloveniji in tudi na gostovanjih v tujini, vsako leto pa se jim pridruži kar nekaj novih članov. In zato ni čudno, zakaj smo letos postavili v ospredje naše pustne okrasitve prav pokače. Praznični dan, 8. februar 2022, smo vaščani Župečje vasi izkoristili za okrasitev vaškega središča v pustnem duhu. Središče naše vasi se je odelo v pravo karnevalsko podobo.
Pred vaško brunarico smo izdelali najprej odraslega pokača, ki spretno vrti svoj dolg bič, čez nekaj dni pa se mu je pridružil še podmladek. Poskrbeli smo za razsvetljavo, tako da ju ni bilo moč zgrešiti niti ponoči. Drogove cestne razsvetljave so krasila kopja, katerih pisani trakovi so v vetru lepo plesali. Tudi to je bilo delo naših pridnih vaščanov Župečje vasi. Skozi okno vaške brunarice se je smehljal klovn, na mizi pa so dišali slastni mastni pustni krofi.

Nekaj dni po postavitvi okrasitve smo naleteli na natečaj Zavoda za turizem Ptuj, kjer so ocenjevali najlepše pustno okrašene hiše in središča vasi iz dvanajstih okoliških občin. Odločili smo se, da se prijavimo. V ponedeljek, 28. februarja 2022, si je strokovna komisija ogledala vse prijavljene okrasitve in Župečja vas se je znašla na drugem mestu. Tako smo bili vsi, ki smo za to krasitev porabili kar nekaj časa in volje, nagrajeni s kulinaričnim doživetjem v gostilni ali restavraciji znotraj Mestne občine Ptuj.

Vaščani Župečje vasi smo ponosni, da je pokačev v naši vasi vsako leto več, saj od svečnice pa do pepelnice ni minil niti en dan, ko ne bi v vasi slišali pokov bičev naših pokačev. Veseli smo, da je tudi Zavod za turizem Ptuj opazil naše delo in nas zanj nagradil.


Monika Predikaka

 

Oglejte si tudi