Kidričevo

DANES
24°C
8°C
JUTRI
21°C
10°C
Oceni objavo

Literarni večer s Katjo Rinc

Tako kot vsako leto smo se tudi letos pri DPD Svoboda Kidričevo na »Ta veseli dan kulture« zbrali navdušenci zapisane besede in organizirali literarni večer. Zbrali smo se v torek, 20. decembra 2022, v dvorcu Sternthal. Naša gostja je bila Katja Rinc.

Predsednica našega društva, ga. Majda Vodušek Klemenčič, je z vprašanji izzvala našo gostjo, da se predstavi, nam razkrije način svojega ustvarjanja in predstavi svojo slikanico z naslovom Nad mavrico.

»Ko vidim mavrico, se spomnim na njih, na mavrične otroke, tiste, ki so predčasno odšli,« s temi besedami je avtorica razložila pomen naslova slikanice in nas skozi lastne spomine popeljala skozi najbolj temačen del njenega življenja – izgubo otroka med nosečnostjo.

Knjiga od zunaj izgleda kot slikanica, ampak v besedilu se skriva pravi motiv, kako razložiti starejšemu otroku, da sestrice, ki jo je nestrpno pričakovala, ni več med nami. Deklica je imela veliko vprašanj, na katera starša nista imela odgovorov. Tako je nastala ideja o slikanici, saj v Sloveniji takšne do sedaj niso obstajale. Kar devet let je trajalo, da je slikanica ugledala luč sveta. Pri nastanku knjige so avtorico podprli strokovnjaki. Katja Rinc nam je predstavila tudi društvo Solzice, ki se ukvarja z izgubo otroka med nosečnostjo ali kmalu po porodu. Povedala je, da je slikanica primerna tudi za otroke, ki se z izgubo niso srečali, saj so v tem primeru čustva odvzeta in se hkrati lahko pripravijo na to temo, če se slučajno kasneje srečajo z njo.

Literarni večer je spremljala spominska razstava likovnih del Mirana Cafuta, ki bo še nekaj časa krasila stene dvorca. Odprli smo jo 8. decembra 2023.

Miran Cafuta (1955–2020), naš »šumar«, je bil dolgoletni član likovne sekcije DPD Svoboda Kidričevo in član likovnega društva v Majšperku. Na ogled so raznolika slikarska dela, ob katerih lahko sledimo njegovemu raziskovanju in razvoju slikarske poti v krajinah, tihožitjih in celo abstrakciji. Izstopajo podobe industrijskega Taluma, kjer je bil Miran zaposlen. Ustavljeni trenutki padca dimnika in podoba razpadajočega gradu v Kungoti dajejo pridih nostalgije, upanja, a tudi propadanja, minljivosti. O njegovem življenju in spominih je spregovorila predsednica društva, Majda Klemenčič Vodušek, o delih pa vodja likovne sekcije, Aleksandra Vidovič. Zahvala družini Cafuta za vpogled v slikarsko zapuščino Mirana. Razstava je na ogled v času uradnih ur Občine Kidričevo.

1/13













Tina Emeršič,

vodja literarne sekcije DPD Svoboda Kidričevo

Oglejte si tudi