Kidričevo

DANES
20°C
10°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

Literarni večer s Terezijo Vidovič

Tako kot vsako leto smo se tudi letos pri DPD Svoboda Kidričevo na »Ta veseli dan kulture« zbrali navdušenci zapisane besede in organizirali literarni večer. Zbrali smo se v sredo, 6. decembra 2023, v prostorih obnovljene knjižnice. Naša gostja je bila Terezija Vidovič.
Letošnji literarni večer smo pričeli malo drugače. Gospa Terezija Vidovič nas je umirila ter nas pripravila na literarni večer s pomočjo vizualizacije in zvočne kopeli s tibetansko pojočo skledo.

Predsednica našega društva, gospa Majda Vodušek Klemenčič, je z vprašanji izzvala našo gostjo, da se predstavi, nam razkrije način svojega ustvarjanja ter predstavi svoji knjigi Fižol na robu gozda in Drevesa želijo živeti.

Izvedeli smo, da je bila naša gostja vzgojiteljica in se je zelo vključevala v prostovoljstvo. Gospa Terezija prihaja iz Prekmurja in se je pred desetimi leti preselila na Ptuj, kjer se je zavzela za drevesa in se včlanila v civilno zaščito za zaščito le-teh. Na Ptuju so namreč leta 2017 začeli načrtovati, da bodo podrli drevesa ob prenovi tržnice. Bila je prostovoljka na terenu, ki je hodila okrog po mestu in pristopila do ljudi, celo županje ter se z njimi pogovarjala o ohranitvi narave sredi mesta. Za svoj trud je leta 2020 prejela državno priznanje za prostovoljstvo na področju varstva in ohranjanja narave, socialne dejavnosti, vzgoje in izobraževanja ter družbenih vrednot.

Bila je tudi ambasadorka aktivnega staranja, medgeneracijskega povezovanja in narave, v sklopu katerega sta nastali tudi njeni dve knjigi, ki nam jih je predstavila. Najprej je povedala, kako je nastala knjiga Fižol na robu gozda in koliko so bili v proces nastajanja vključeni vrtčevski otroci, ki so prispevali ilustracije. Nato je predstavila drugo knjigo, Drevesa želijo živeti. Prebrana je bila zadnja stran knjige, kjer je besedilo zapisano v obliki drevesa. Tako smo se naučili, da drevo v enem dnevu proizvede za deset ljudi na dan kisika in še marsikaj. S to knjigo je želela spodbuditi, da se na tržnici na Ptuju ponovno nasadijo drevesa. In to ji je tudi uspelo.

1/15















Spomladi, ko bodo drevesa polna listja, vas vabim na sprehod med njimi, poiščite njihovo senco in se nadihajte proizvedenega kisika.

Literarni večer smo zaključili s pozitivnimi mislimi za prihodnost. Zopet se vidimo na naslednjem literarnem večeru. Veselimo se ponovnega srečanja z vami.

Tina Emeršič,

vodja literarne sekcije DPD Svoboda Kidričevo

Oglejte si tudi