Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
9°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Zborovsko in simfonično doživetje v Cirkovcah

V župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Cirkovcah smo na sedmo velikonočno nedeljo, 29. maja 2022, v čudovitem vzdušju doživeli še posebej lepo bogoslužje.

Pri sveti maši, ki jo je daroval gospod župnik, so namreč sodelovali združeni zbori (domača vokalna skupina Utrinek, dekliški zbor Dolcezza, Zbor Sv. Viktorina s Ptuja) in številni instrumentalisti. Nastopajočih nas je bilo kar 68. Pod dirigentskim vodstvom Petra Gojkoška (našega nekdanjega zborovodje) in orgelsko spremljavo Luke Gojkoška (našega sedanjega zborovodje) smo peli Haanovo mašo, ki se imenuje Missa brevis, in najlepše velikonočne pesmi, s čimer smo dali zaključku velikonočnega časa svojevrsten pečat.

Jacob De Haan, 63-letni Nizozemec, je eden najbolj priljubljenih in predvajanih modernih skladateljev za pihalne orkestre. Njegove skladbe, večinoma napisane po naročilu, so znane po vsem svetu. Missa brevis je nastala po naročilu konzilija za glasbo in kulturo iz Alzacije v Franciji, in sicer ob praznovanju tisočletja rojstva papeža Leona IX. Skladatelj je prvo izvedbo maše dirigiral 23. junija 2002.

Veseli smo, kadar združimo moči in nastane nekaj lepega. Živahne melodije, s katerimi smo nagovorili vse prisotne, še odmevajo v naših srcih. Tovrstno sodelovanje ni bilo prvo in upamo, da tudi ne zadnje, saj se polni ustvarjalne energije že oziramo za novimi cilji.

Stane Gojkošek  

 

Oglejte si tudi