Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
4°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Pustna okrasitev vaškega središča v Lovrencu

Člani Kulturnega društva Lovrenc na Dravskem polju že nekaj časa skrbimo za podobo našega vaškega središča, ki sovpada z letnimi časi in prazniki. Ob sodelovanju in pomoči sovaščanov želimo popestriti izgled naše vasi, hkrati pa s tem krepiti družbeno in kulturno življenje v našem kraju. Februarja smo se tudi mi prepustili domišljiji in norčavosti pustnega časa, ki smo ju združili z našo bogato kulturno dediščino in tako okrasili vaško središče s tradicionalnimi etnografskimi liki.

S pridnim delom in dobro voljo aktivnih članov društva smo na ogled postavili skupino oračev, ki so prišli k hiši zaželet zdravje in dobro letino. Pri postavitvi nam je bila v veliko pomoč naša članica in sovaščanka, gospa Marto Murko, ki ima veliko znanja in izkušenj na področju ljudskih izročil. Videli smo lahko pravi prikaz tradicije: orače, ki so na dvorišču hiše na hudomušen način zaorali brazdo, kmeta, ki je sejal seme za debelo repo in dobro letino, ter kurente, ki so s svojim plesom odganjali zimo, zle demone in smrt. Ob hiški smo postavili gospodarja in gospodarico, ki sta jih sprejela in obdarila. Vse skupaj smo okrasili z barvnimi trakovi in tako je bil naš razstavni prostor pripravljen na pustni čas.

 

Takšne in drugačne šege so še danes trdno zasidrane v naši kulturi in za to so zaslužni posamezniki, ki na najrazličnejše načine ohranjajo našo kulturno dediščino. Tudi v našem društvu se trudimo povezati preteklost, sedanjost in prihodnost v celoto. Ob tem moramo poudariti tudi pomen medgeneracijskega sodelovanja, saj lahko vsi skupaj močno prispevamo k čim bolj pestremu kulturnemu in družbenemu življenju v našem kraju. Vsem, ki ste si ogledali našo razstavo, se zahvaljujemo za obisk in vas vabimo, da se nam v prihodnje tudi pridružite, kajti v našem društvu smo aktivni na najrazličnejših področjih skozi vse leto.

 

KD Lovrenc na Dravskem polju

 

 

Oglejte si tudi