Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
24°C
8°C
Oceni objavo

Literarni večer z dr. Davidom Bedračem

V ponedeljek, 4. 12. 2017, smo izvedli literarni večer s pesnikom dr. Davidom Bedračem v prostorih knjižnice DPD Svoboda Kidričevo. Na začetku je predsednica ga. Majda Klemenčič Vodušek postregla s čajem in medenjaki ter pozdravila gosta in vse prisotne obiskovalce. Letos je bila prava gneča v tej majhni knjižnici sredi Kidričevega.

Pesnik je pohvalil lokacijo in prostor knjižnice ter vzdušje, ki ga je ustvaril vsak posameznik, ki je prišel na literarni večer. Ga. Majda je imela veliko vprašanj, na katera smo hitro dobili odgovore. Prve pesniške korake je pesnik napravil že v času šolanja, ko si je za vsako zapisano pesem prislužil petico v tisti roza redovalnici. Na realna tla ga je postavila njegova »pesniška mama« Sonja Votolen, ki ga je opomnila, da o poeziji in literaturi ne ve veliko. Takrat je komaj začel z branjem poezije.

Ideje za naslove pesniških zbirk dobiva iz vsakdanjega življenja. Za naslov Neskončnost ga je navdihnila slika prijateljice. Neskončnost smo za pesnika mi ljudje oz. človek je neskončna energija, ki je hkrati dobra in slaba. Ljudje naj si ne bi postavljali meja. Ga. Majda nam je tekom večera predstavila tri pesniške zbirke. Te so bile Neskončnost, Pesmi iz šipe in Tvoj nakupovalni voziček. Slišali smo tudi veliko recitacij pesmi ob glasbeni spremljavi kitarista Luke Gašpariča. Iz pesniške zbirke Neskončnost smo slišali pesmi Neskončnost, Žametna pesem in Sanje. O vprašanju, če ima rad naravo oz. živali in ali le-te pripomorejo k rimi, je pesnik povedal, da so za njega ptice, visokoleteče ptice, prispodoba svobode in se zato pojavljajo v njegovih delih. Nato nam je še sam prebral pesem Nekdo mi je rekel, da sem lahko ptica. Slišali smo tudi pesem Labod.

Pesmi iz šipe je njegova najbolj osebna knjiga. Navdih zanjo je dobil med potovanjem po Španiji. Iz te zbirke smo slišali pesmi Razmislek, Naglobitve, Jedro 1 in Prva pesem.

Idejo za tretjo pesniško zbirko Tvoj nakupovalni voziček je dobil v nakupovalnem centru, ko je opazoval ljudi s polnimi nakupovalnimi vozički, ki pa niso kazali velikega veselja. Najbolj čuden literarni večer je imel v mariborskem Europarku pod tekočimi stopnicami. Slišali smo pesmi Gostilna, Zelo samotna pesem, Nakupovalci in Otroci kave.

Za zaključek je dr. David Bedrač izbral in prebral še pesem Hruška iz pesniške zbirke Centimetri sveta.

Vodja likovne sekcije ga. Aleksandra Vidovič je povedala, kaj so likovniki ustvarili na novembrskih likovnih delavnicah na temo TIHOŽITJE, in s tem odprla razstavo likovnih del.

Na koncu sta nam ga. Majda in dr. David Bedrač zaželela vse najboljše v letu 2018 in obiskovalce povabila na čajanko.

Tina Emeršič,

vodja literarne sekcije

Oglejte si tudi