Logo MojaObčina.si

Kidričevo

JUTRI
26°C
13°C
SOB.
28°C
17°C

Literarni večer z Boštjanom Zupaničem

V četrtek, 28. 11. 2019, smo se navdušenci zapisane besede ponovno zbrali na literarnem večeru DPD Svoboda Kidričevo. Tokrat smo se družili z domačim ustvarjalcem, pisateljem in pesnikom, Boštjanom Zupaničem. Srečanje je potekalo v knjižnici v Kidričevem.

Predsednica našega društva, gospa Majda Vodušek Klemenčič, je s številnimi vprašanji izzvala našega gosta, da se predstavi in nam razkrije svoj način ustvarjanja in svoja dela. 

 

Pesnik je pogovor začel z besedami, da poezija piše njega in ne obratno. Besedila piše na kar koli je razpoložljivo: ponavadi na košček papirja ali pa si zabeleži v telefon. Te beležke piše med čakanji na koncerte, med sprehodi, pravzaprav ob vsaki priložnosti, ko se mu utrne misel. Pisati je začel v težkih časih, ko je doživljal osebno krizo. Uradno je začel pisati leta 2010, ko ga je Esad Babačić navdihnil za pisanje. S prozo se je začel ukvarjati po dogodku, ko je bilo na Ptuju močno neurje z dežjem in mu je v podvozu zalilo avto. Besedilo je napisal in objavil na Facebooku. 

 

V poeziji piše liriko – osebnoizpovedne pesmi. Večino pesmi napiše v celoti, le o nekaterih več dni razmišlja, nato pa jih zapiše naenkrat. Pravi, da večine pesmi ne zna na pamet, večinoma mu padejo na pamet. V veliko pesmih se pojavlja motiv smrti. Pesmi niso zapisane v klasičnih rimah. So morda težje razumljive, če ne slišimo zgodbe, ki je vodila v njihov nastanek. 

 

Z nami je delil prvo izkušnjo ob izidu njegove prve knjige. Pravi, da je doživel krst in hkrati imel veliko krizo. Ugotovil je, da ima odpor do izpostavljenosti pred publiko. Krizo je prebrodil in uspešno zaključil predstavitev knjige. 

 

Literarni večer je bil prepleten s pesmimi iz pesniških zbirk Jagode ne gledajo na linijo ter Angel. Pesmi sta brala pesnik sam in gospa Majda. V vseh pesniških zbirkah se pojavljajo jagode. Pravi, da se bodo tudi v naslednji, da se že imamo česa veseliti. 

 

Večer se je zaključil z otvoritvijo razstave del, ki so nastala na likovnih delavnicah z naslovom »Preplet niti«, pod mentorstvom likovne pedagoginje Aleksandre Vidovič. Vse, ki se niste uspeli udeležiti literarnega večera in bi radi prebrali pesmi ter si ogledali razstavo likovnih del, vabim v našo majhno, a prikupno knjižnico sredi Kidričevega.

 

Tina Emeršič,

vodja literarne sekcije DPD Svoboda Kidričevo

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi