Logo MojaObčina.si

Kidričevo

DANES
25°C
12°C
JUTRI
27°C
11°C
Deli
4589

Likovna razstava Irene Tušek

V sredo, 5. 2. 2020, so se v slavnostni dvorani dvorca Sternthal zbrali številni ljubitelji likovne umetnosti, ki so se udeležili odprtja razstave likovnih del Irene Tušek. Razstavo je v počastitev slovenskega kulturnega praznika pripravila likovna sekcija društva DPD Svoboda Kidričevo. Z avtorico se je ob odprtju pogovarjala predsednica društva, Majda Klemenčič Vodušek, likovno besedo je podala Aleksandra Vidovič, za izbrano glasbeno doživetje pa je poskrbel Damir Višič, ki je igral na indijski tradicionalni instrument sarod. Razstavo je slavnostno odprl župan Občine Kidričevo, Anton Leskovar.

IRENA TUŠEK je rojena 1. marca 1954 v Slovenj Gradcu. Osnovno šolo je obiskovala v Kidričevem, kjer so opazili njen talent in njena dela pošiljali na različne natečaje. Na gimnaziji na Ptuju je obiskovala likovni krožek pri Albinu Lugariču. Leta 1972 se je kot najmlajša članica priključila novoustanovljenemu DPD Svoboda Ptuj. V likovni sekciji društva je aktivna še danes, sedaj med najstarejšimi člani. Kot mlada likovnica je predstavljena v zborniku Ljubiteljski slikarji Ptuja. Diplomirala je leta 1976 na Pedagoški akademiji v Mariboru, smer Likovna pedagogika. Na akademiji se je prvič srečala z grafiko. Na takratni OŠ Borisa Kidriča Kidričevo je leta 1975 nasledila Bogomirja Jurtelo. Delo likovne pedagoginje je opravljala vse do upokojitve leta 2015. Kot izvajalka in mentorica učencev je uspešno sodelovala na različnih natečajih, kolonijah, ex-temporih, delavnicah, pri različnih šolskih in občinskih dogodkih, prireditvah, projektih in srečanjih šol. Likovno nadarjenim učencem in vsem, ki so radi likovno ustvarjali, je bila neutrudna spremljevalka na njihovi ustvarjalni poti. Bila je mentorica študentom in pripravnikom na pedagoški praksi. Vlogo mentorice delavnic in kolonij je prevzela tudi v novoustanovljeni likovni sekciji DPD Svoboda Kidričevo. Bila je prva, ki je leta 2001 razstavila svoja dela v društveni knjižnici, v šoli pa se je leta 2003 predstavila s prvo večjo samostojno razstavo. Irena Tušek živi in ustvarja na Ptuju. Sodeluje na različnih likovnih delavnicah, kolonijah in ex-temporih, s svojimi deli pa se je predstavila na mnogih skupinskih razstavah. 

 

ISKANJA

Tokratna samostojna razstava Irene Tušek nosi ime Iskanja. Dela so nastala v obdobju med leti 2003 in 2020. 

 

Likovno-pedagoški način dela je prevzel poglavitno vlogo tudi pri ustvarjalnem procesu nastajanja njenih del. Čeprav priznava, da je v času svojega službovanja in ob rojstvu dveh otrok, Ane in Luke, postavila svoj čopič na stran, je njena ustvarjalnost rasla skozi ustvarjalni proces njenih učencev. Likovno-pedagoško delo ves čas zahteva ustvarjalno mišljenje, iskanje vedno novih rešitev, prilagodljivost, poznavanje in raziskovanje različnih likovnih tehnik, preizkušanje novih materialov in orodij, hkrati pa aktivno prepletanje likovnega mišljenja otrok, njihove domišljije in novih idej, otroškega izraza, spontanosti, iskrenosti, radovednosti in igrivosti v ustvarjalnem procesu. Takšen način ustvarjalnega razmišljanja in dela se kaže tudi v njenih slikah. 

 

V motivih prepoznamo cvetlična tihožitja, gozd, park, Kidričevo, podobe iz Taluma, Dravsko polje in Haloze, Sestrško jezero, Ptuj in pustne like, žensko figuro, arhitekturo, povečave, preoblikovanja in ponavljanje detajlov. Poglavitno vodilo pri slikanju so iskanja. Iskanje ravnovesja med različnimi tehnikami, razsežnostjo barvnih odtenkov, med strogostjo in mehkobo oblik, linij, vzorcev. Kompozicije gradi s hitrimi skicami s čopičem in jih prilagaja obliki in velikosti platna. Večkrat poseže tudi po manjših formatih, kvadratih, ki jih kasneje kombinira v sklope, diptihe, triptihe … Podslikave in raziskovanje barvne palete med zemeljskimi barvami, okrom, rumeno-zelenimi, turkiznimi, modro-vijoličnimi odtenki ji nudijo bogastvo barvnih odtenkov in prefinjene možnosti barvnih kombinacij, kontrastov. Bogastvo barvnih odtenkov se ali mehko preliva ali strogo ujame v narisane črtne kompozicije. Stroge poteze in večje barvne površine, naslikane z akrilom, mehča s prosojnimi nanosi barve z valjčkom, jih ponovno utrjuje s strogimi potezami s čopičem in kredami, nato pa še ustvarja kompozicije in poudarke s ponavljajočimi odtisi majhnih matric. 

 

Ustvarja po občutku. To, kar jo žene, za dušo, pa če je zadovoljna ali ne, pravi sama. Proces iskanja se ves čas nadaljuje. In prav je tako. Razstava bo na ogled v času uradnih ur Občine Kidričevo do konca meseca maja. Vabljeni!

 

Aleksandra Vidovič, prof. lik. umet.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi