JUTRI
26°C
9°C
TOR.
21°C
15°C
Oceni objavo

Cirkovčani v juliju navdušili v Bosni, sedaj še v Makedoniji

V tretjem največjem makedonskem mestu Kumanovo, ki leži 40 kilometrov pred glavnim mestom Skopje, je konec avgusta potekal 12. Mednarodni festival tamburaške glasbe. Festivala sta se poleg skupin iz Makedonije, Srbije in Bosne udeležila tudi orkestra iz Slovenije. Kot predzadnji je na festivalu nastopil orkester iz Šmartnega pri Litiji, Tamburaški orkester Cirkovce pa je nastopil zadnji, kar si štejemo v veliko čast, saj najboljše vedno pride na koncu.

Pot do mesta Kumanovo je bila dolga, saj smo prečkali dve meji nekdanje skupne države in naredili preko 1000 km do našega cilja. Prvi dan nismo imeli nastopa, zato smo ta dan izkoristili za ogled glavnega mesta Skopja, ki so ga pred kratkim prizadele poplave. Ogledali smo si stari in novi del mesta, ki ima veliko kipov makedonskih junakov, muzej matere Tereze, džamijo, cerkev z velikim lesenim 3D oltarjem in staro železniško postajo, ki služi kot muzej. Seveda pa tudi v Skopju ne gre brez njihovih kulinaričnih dobrot z žara. Prvi večer smo odšli na prizorišče festivala, kjer se je zbralo okoli 1000 ljudi, ki so poslušali nastopajoče in jih nagradili z aplavzom.

Drugi dan smo si ogledali mesto Kumanovo, ki nas je povabilo na festival tamburaške glasbe. Mesto z nekaj več kot 70.000 prebivalci je zelo pisano in raznoliko z veliko majhnimi bari in trgovinicami. V mestu Kumanovo v slogi živijo kristjani, pravoslavni in muslimani. V centru mesta je bil postavljen velik oder za nastop tamburaških skupin.

Na oder smo torej stopili kot zadnji nastopajoči. Odigrali smo enourni koncert, pri katerem so prevladovale skladbe slovenskih skladateljev. Poslušalci so bili nad našim igranjem navdušeni in so celo zaplesali na Avsenikovo "Na Golici". Za zaključek nastopa smo izbrali pesem "Adijo pa zdrava ostani", za katero je besedilo priredil naš dirigent Drago Klein in so jo zapeli skupaj z organizatorjem festivala in s popularnim pevcem Ninom Veličkovskim in našo pevko Matejo Kuharič v makedonskem jeziku. Dobili smo bučen aplavz, ki se ga bomo še dolgo spominjali. Na koncu festivala smo županu mesta Kumanovo Zoranu Damjanovskemu izročili darilo župana občine Kidričevo Antona Leskovarja.


Prvi dan smo si ogledali Skopje.

Za tamburaškim orkestrom Cirkovce je izjemno poletje, saj smo v mesecu juliju nastopili na folklornem festivalu v Ugljeviku v Bosni in v avgustu še v Kumanovu v Makedoniji. Za nami je preko 3000 km, prevoženih z avtobusom, za kar smo si vsi enotni, da se nam jih je splačalo prevoziti, saj smo spoznali nove kraje, njihove navade in drugačen način življenja. Veseli smo, da smo lahko slovensko glasbo predstavili na za njih poseben način, ki ga niso vajeni. Odziv občinstva je bil povsod odličen, kar za nas pomeni novo vzpodbudo za nadaljnje delo.

Posebna zahvala pa velja Občini Kidričevo in Zvezi kulturnih društev občine Kidričevo, ki sta nam pomagali izpeljati oba projekta.

Nuša Gregorc

Oglejte si tudi