Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
4°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Čudež narave

V enem dnevu, 15. novembra, so se na kmetiji Trčko v kraju Stražgonjca skotili bikci trojčki in na kmetiji Belca v Pongrcah telički četvorčki. Česa takega ne pomnijo. Na dveh kmetijah je bilo veselo.

Veterinarski tehnik Jože Krsnik je povedal, da je takšen prelep dogodek na kmetijah zelo redek. Osemenil je tudi obe kravi. Da se skotijo dvojčki, je možnosti le od 2–5 %, da pa se skotijo trojčki ali četvorčki, in to vsi živi in zdravi, pa je čudež narave. Pove, da sta kravi brez vsake stimulacije ostali hitro breji. Pomembna pa je tudi skrb lastnikov živinorejcev, ki lepo in predano skrbijo za svojo živino. Jože je med živinorejci in ljubitelji malih živali zelo priljubljen, saj svoje delo opravlja strokovno in s srcem.
Na kmetiji Jožeta in Marije Belca obdelujejo 25 ha zemlje. Imajo lepo urejeno gospodarsko poslopje, v katerem so shranjeni stroji, in lep hlev, kjer je živini prijetno bivati, sami pa z lahkoto delajo. Njun vnuk Uroš Kodrič bo nadaljeval z delom na kmetiji, kar dedka in babico zelo veseli. Že dobrih 30 let se ukvarjajo z intenzivno prirejo mleka. Imajo okrog 80 glav živine. Od tega je 37 molznic. Mlad kmetovalec Uroš je zelo vesel tega prelepega dogodka. Črno-beli četvorčki so prave medijske zvezde. Obiskali so jih vsi radovedneži, veterinarji in pa seveda mediji. Prav posebej skrbijo zanje in za njihovo prehrano. Ker so malo manjši, domujejo vsak v svojem boksu, da bodo lažje napredovali. Ko pa so jih spustili v hlev, da jih fotografiramo, smo pa jih komaj ujeli. Imen še nimajo, ker se nekako še niso odločili, želijo, da bodo nekaj posebnega. Njihova mama Čura veliko leži, imela pa je tudi operacijo, saj je imela zasuk želodca. Uroš je povedal, da bo glede na cene mleka težko preživeti na kmetiji, ki ima velike stroške. Imajo tudi svojo zbiralnico mleka in v dveh dneh zberejo 1700 l mleka.

Na drugi kmetiji Trčko v Stražgonjci imajo 21 ha obdelovalne zemlje. V hlevu imajo 33 glav živine. Molznic je trenutno 11. V kraju imajo skupno zbiralnico mleka, kjer s sosedom zberejo okrog 600 l mleka na dva dni. Imajo svetlo lisasto pasmo. Lepo urejena kmetija Stanislava in Katarine ima na vsako stran novo hišo, kjer živita sinova dvojčka. Vesela sta, da ima kmetija dva naslednika, sina Bojana in sin Marjana z družino. Imata tudi kombajne in poleti delata od jutra do večera, saj bi drugače težko preživeli na kmetiji. Cena mleka je prenizka. Snahi Daniela in Katarina pa sta vešči strojnega molzenja. Vnukica Lara, ki obiskuje 4. r., je tri novoskotene bikce poimenovala: Beri, Lino in Alberto. Ker jim posvečajo veliko nege in dajejo dobro hrano, so zelo živahni in imajo radi bližino človeka. Krava Biba je lani skotila zdrava dvojčka. Letos je gospodar prerokoval, da bodo zopet dvojčki, saj je bila zelo obilna. Žena pa mu je rekla, da bodo zagotovo trojčki. Bikcem je na svet pomagal sin Bojan, ki je bil prijetno presenečen. Skupaj tehtajo 116 kg, vsak posebej pa je imel lepo porodno težo 36 kg, 37 kg in 43 kg, zato tudi lepo napredujejo. Vsi povedo, da so njihovi bikci pravi razvajenčki.

Mag. Bernard Soršak, dr. veterinar medicine, je poskrbel za obe kravi, ki sta se otelili. Prav tako je opravil operacijo na Čuri. Moderno opremljena veterinarska ambulanta KRI & ZA v Cirkovcah pokriva velik del Dravskega polja in Haloz. V ambulanti dela odlična strokovna ekipa desetih sodelavcev. Ambulanta je moderno opremljena, imajo pa tudi najmodernejši stroj za pomoč pri rezanju parkljev. Ljudje se k njim zatekajo po pomoč za svoje živali, veseli pa so, da se res hitro odzovejo, ko je pomoč potrebna.
Ponosni so na kmetiji Trčko, kmetiji Belca, prav tako pa v veterinarski ambulanti v Cirkovcah. Tudi mi vsem skupaj čestitamo.

Zdenka Golub

Oglejte si tudi