DANES
20°C
14°C
JUTRI
22°C
13°C
Oceni objavo

V Krajevni skupnosti Anhovo – Deskle se je začela izgradnja ultra hitre širokopasovne optične infrastrukture (projekt RUNE)

V okviru projekta RUNE Slovenija (Rural Network Project) se je v preteklem tednu začelo z izgradnjo omrežja, ki bo uporabnikom tudi v naši občini zagotovilo ultra hitro širokopasovno optično infrastrukturo.

 

Projekt RUNE je evropski projekt, ki na podeželje Slovenije prinaša novo optično omrežje. Hitrost prenosa podatkov, ki jo bo optično omrežje zagotavljalo, bo od 1 do 10 Gb/s. Ker gre za obširen projekt, se bo le-ta odvijal v daljšem časovnem obdobju. Vsak končni uporabnik pa se bo za priključitev na optiko moral odločiti sam in se na omenjeni priključek tudi predhodno naročiti. O tem je na spletni strani Občine Kanal ob Soči zapisano, da bo podjetje Eurocon, ki skrbi za projekt gradnje odprtega optičnega omrežja na našem območju, po gospodinjstvih pošiljalo vse potrebne informacije glede možnosti priključka in samega naročanja, sami pa lahko na spletni strani RUNE Slovenija preverimo, ali smo z našim naslovom prebivališča vključeni v projekt in okvirni čas izvedbe namestitve priključka.    

1/2

Foto: Anton Leskovar Bolterstein

Foto: Anton Leskovar Bolterstein

 

Na Partizanski ulici v Desklah so tako položili prve metre optičnega kabla, ki bo vsem uporabnikom omogočil priklop na optiko. Dela trenutno potekajo sočasno z obnovo cestišča in postavitvijo dveh jaškov za meteorno vodo, v prihodnje pa se bo cestišče tudi na novo preplastilo z asfaltom.

 

Oglejte si tudi