Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Turistična sezona v Kanalu ob Soči

Letošnja turistična sezona je bila precej drugačna, kot smo je bili vajeni v prejšnjih letih. Ne glede na vse razmere, ki smo se jim prilagodili, pa lahko rečemo, da smo zadovoljni z obiskom občine. Večina prireditev je sicer odpadla, nekatere pa so se prilagodile ukrepom NIJZ-ja in se izvedle v nekoliko drugačni obliki.

 

Delo TIC-a se je v letu 2020 osredotočalo predvsem na:

– pripravo novih promocijskih materialov (Ribolov na reki Soči, Jedi iz postrvi, Jedi iz doline Soče, Muzejske zbirke v občini, sledijo priprava zgibanke Pot miru, vodnika Juliana trail,  zemljevida poti ter zgibanke Kulturna pot po Kanalu), 

– urejanje in označevanje poti občini (Pot miru, Juliana trail, Kulturna pot po Kanalu, Pot treh svetišč),

– urejanje turistične signalizacije po občini (tabla Grad Kanal, tabla za most in Neptunov vodnjak, sledi postavitev večje turistične table o občini na Dolgi Njivi, prenova info tabel na Poti treh svetišč, info table na Poti miru, dve info tabli o ribolovu), 

– vključevanje v projekte in izvajanje projektov (Promocija ribištva na Kanalskem – zgibanka, ribiška razstava, oprema za Gotsko klet, tabli o ribolovu, dogodki, promocijski film; projekt Tangram o parkih – priprava akcijskega načrta za park, dolgoročne vizije parka za naslednjih 10 let, najem spletne aplikacije Nexto, izdelava table in zgibanke za park ter učnih listov oz. vodnika po parku; Pot miru – obnova korita na Kambreškem; Podeželje in dediščina v dolini Soče – priprava zemljevida kolesarskih in pohodniških poti v občini; ter projekt Spodbujanje skupnega družbenega življenja v dolini Soče – nakup solarnih klopi in priprava zgibanke »Kulturna pot po Kanalu«),

– večjo promocijo občine preko družbenih omrežij in drugih kanalov (mobilna aplikacija Turistične zveze Slovenije, spletna stran TIC Kanal in Dolina Soče, FB TIC Kanal, FB Doživetja Slovenije, FB Lepote Slovenije, Instagram TIC Kanal itd.).

TIC Kanal je v letu 2020 okrepil sodelovanje z Zavodom Dolina Soče, in sicer na naslednjih področjih:

  • Vključitev občine Kanal ob Soči v skupnost Julijske Alpe (rezultat sodelovanja sta večja promocija občine in ureditev dveh novih etap Juliana trail po Kanalskem Kolovratu).
  • Skupne promocijske objave (vključitev TIC Kanal na spletno stran Dolina Soče, katalog Alpen Adria, vključitev tematske poti Prižnica v katalog pohodništva Slovenije, radijska oddaja Na lepše …).
  • Pravica do uporabe vseh digitalnih orodij zavoda Dolina Soče (rezervacijski sistem Feratel, outdooractive, destinacijska kartica).
  • Destinacijska kartica: vključitev parka Pečno in Galerije Rika Debenjaka v destinacijsko kartico Julijske Alpe: Dolina Soče.
  • Vključitev v skupne dogodke v dolini Soče: skupna čistilna akcija Zeleni dan v dolini Soče (čistili plaže v Kanalu in Desklah) ter Festival pohodništva (v festival vključili 4 vodene pohode po občini in 5 gostinskih ponudnikov s kostanjevimi meniji. Otvoritev obeh etap Juliana trail smo morali zaradi koronavirusa preložiti na pomlad 2021. Novi etapi Juliana trail sta objavljeni na spletni strani TIC Kanal https://www.tic-kanal.si/pohodnistvo/).
  • Outdooractive: priprava opisov vseh planinskih in tematskih poti v občini, pridobitev posnetkov poti ter vnos poti v outdooractive digitalno orodje – poti so vidne na portalu Dolina Soče www.dolina-soce.si in spletni strani TIC Kanal. Posebej smo uredili še nadgradnjo spletne strani TIC Kanal, in sicer smo vsako pot v občini opremili s tehničnimi podatki in zemljevidom, da je na spletni strani TIC Kanal predstavljena vsaka pot ločeno.
  • Pravica do uporabe destinacijske znamke Dolina Soče.
  • Rezervacijski sistem Feratel: predstavitev delovanja sistema ponudnikom nastanitev v občini, vključitev zainteresiranih ponudnikov v sistem.
  • Fotografiranje Juliane trail in občine z uradnim fotografom (za promocijske namene).
  • Kolektivna blagovna znamka Dolina Soče (vključitev občine v delovno skupino, sledijo delo s ponudniki, mreženje ponudnikov, skupna promocija, dogovor za postopek certificiranja lokalnih izdelkov/storitev/jedi …, določitev načina uporabe blagovne znamke Dolina Soče …).

V septembru 2020 je bila zaključena ureditev dveh etap Juliana trail v občini, ki potekata po Kanalskem Kolovratu:

  • 17. etapa Juliana Trail, poteka od Tolmina do Planinskega doma Pod Ježo. Etapa spada med težke pohodniške poti, dolžina poti: 12,6 km, čas trajanja: 4 ure in 40 minut. 
  • 18. etapa Juliana trail, poteka od Planinskega doma Pod Ježo preko Globočaka do Planinskega zavetišča na Koradi. Etapa sodi med zmerno težke pohodniške poti, dolžina poti: 15,8 km, čas trajanja: 5 ur in 15 minut.

Pri ureditvi novih etap je sodelovalo Planinsko društvo Valentin Stanič, ki se jim iskreno zahvaljujemo za sodelovanje in podporo. Britansko združenje turističnih novinarjev je Juliana trail v dolini Soče nominiralo za nagrado Best Europe Tourism Project.

Pri izvajanju dejavnosti in projektov sledimo Strategiji razvoja in trženja turizma doline Soče 2025+ in Akcijskemu načrtu ukrepov za spodbujanje trajnostnega razvoja turizma v občini Kanal ob Soči 2019–2021.

 PODATKI ZA OBČINO KANAL OB SOČI ZA LETI 2019 IN 2020:

 Leto 2019Leto 2020
Število nočitev 11.362 9170 (do 31. 10. 2020)
Število ponudnikov nastanitev21 (mesec julij)22 (mesec julij)
Število ležišč177 (mesec julij)176 (mesec julij)
Obisk TIC Kanal20701585

Vir: portal E-turizem, TIC Kanal

 

Piše: Nika Testen

Foto: Mitja Sodja

 

 

Oglejte si tudi