Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

BRANKO PARAVAN

Popotnik in zanimiv sogovornik iz Anhovega, ki s svojo družino ves prosti čas in razpoložljiva finančna sredstva nameni za potovanja.
Branko že na začetku najinega pogovora  poudari, da je smisel zahtevnejših, pa tudi krajših potovanj spoznavati druge prebivalce sveta v njihovem pristnem okolju, odkrivati njihove kulture, navade, način življenja, kulinariko.  

 

Za potovanje ga je navdušila soproga Sandra. Še preden sta si ustvarila skupno  življenje, je bila  ljubiteljica popotništva, obiskala je Kitajsko, Bali, Karibske otoke… Na  Kitajsko, ki jo je obiskala leta 2003 jo vežejo posebni  spomini  - ni si uspela ogledati v preteklosti eno največjih in najpomembnejših mest cesarske Kitajske – mesto Xi'an. Leta 1974 so tu odkrili več kot 8000 glinenih vojščakov, ki jih je dal zgraditi prvi kitajski cesar. Xi'an je danes poznan po vsem svetu. Od 1987 uvrščen tudi na Unescov seznam svetovne dediščine. Tako sta Sandra in Branko leta 2006 poimenovala tudi svojega  sina.   

 

Že kmalu po prihodu novega družinskega člana, smo ugotovili, da nam družinske počitnice, s poležavanjem na plaži, niso po godu – dolgčas.  Zato "smo se našli" v aktivnih počitnicah, kjer spoznavaš svet, ljudi, običaje in ob vrnitvi znaš ceniti, kaj imaš tudi doma – v Sloveniji, pove Branko.  

 

Ko je bil sin mlajši, sta potovanja skrbno izbirala in jih prilagajala njegovi starosti. Obiskali so Bolgarijo, Egipt, Grčijo, prevozili dalmatinsko obalo z Albanijo in Makedonijo. Prvo pomembnejše družinsko potovanje, ko je bilo Xianu 6 let, je bilo na Islandijo, deželo nepopisnih naravnih lepot. In kje vse so že bili? Branko je potovanja strnil takole:  

 

EVROPA- bivša Jugoslavija, Madžarska, Romunija, Bolgarija, Grčija, del Italije, Švice, Monako, San Marino, Avstrije, Nemčije, Francije, Španije, Velike Britanije, Islandija, Azorski otoki.  

 

AFRIKA IN BLIŽNJI VZHOD- Tunizija, Egipt, Turčija, Jordanija, ZAE – Abu Dhabi, Dubai, Katar - Doha, Sejšeli.  

SEVERNA IN SREDNJA AMERIKA- del Kanade (Ontario, Toronto, Niagara), zahodni del ZDA in Hawaii (Seattle, San Francisco, Los Angeles, San Diego, Las Vegas, Salt  Lake City z naravnimi parki Grand Canyon, Bryce, Zion, Yellowstone), vzhodni del ZDA (New York, Washington, Florida-Miami, Key West), Mehika (Mexico City, Yukatan).  

 

Težko je strniti toliko spominov, pripovedi, fotografij v enem prispevku, saj bi bilo sleherno potovanje vredno branja. Ker Branko meni, da so bili leta 2016 na enem izmed lepših popotovanj po vzhodnem delu ZDA, je skušal zelo na kratko strniti vtise in doživetja. 

 

Pot smo začeli v New Yorku. Za ogled mesta, "ki nikoli ne spi" smo si vzeli kar nekaj dni, ogledali smo si večje znamenitosti, se z ladjo odpeljali po reki Hudson, si kupili vstopnico za muzikal na Broadwayu,…S hitrim vlakom smo  pot nadaljevali v Washington-predsedniško mesto, ki je pravo nasprotje New Yorka, mesto "živi" z ameriško administracijo, pod večer in ponoči se  umiri in izprazni. 

Obiskali smo svetovno znano počivališče herojev Arlingon, s pogledom na Pentagon, muzej aeronavtike in letalstva…Ogled Washingtona, brez sprehoda mimo Bele hiše in Kapitola, pa bi bil kot obisk morja brez kopanja, so si bili vsi trije edini. V nadaljevanju poti je bil obisk Floride, vožnja do točke Key West, počitek v Miamiju, ogled Nasinega Kennedy Space Centra in Daytone, nato vrnitev v ustaljeno življenje, zaključuje Branko. 

Spomine na že "prehojene poti" družina skrbno ohranja v brezštevilnih albumih, v zadnjem času fotoknjigah s posnetki in krajšimi zapisi. 

 

Branko in Xian sta pripravila v medgeneracijskem centru v Desklah tri potopisna predavanja in navdušila udeležence z enkratnimi fotografijami. Sodelujeta tudi z revijo Horizont. Na razpise pošilja Branko fotografije, na katerih želi ohraniti neokrnjen posnetek in jih zato dodatno ne obdeluje. Kar 10 let zapored je bil vsaj en njegov posnetek uvrščen med prvih deset in objavljen v reviji, prejel pa je že tudi nagrado za doseženo drugo in tretje mesto. 

Ko srečamo zaprisežene popotnike, so naša najpogostejša vprašanja, katera pot je bila najlepša, ali kaj načrtujete v prihodnosti? Načrtov in želja je še veliko, doda moj sogovornik za konec- Južna Amerika, Azija, Avstralija pa dežele severne Evrope…Toda kdor je veliko potoval, vam bo odgovoril, da je sleherni kotiček sveta zanimiv in vreden ogleda.   

 

Pa še veliko zanimivih doživetji v prihodnosti!

Oglejte si tudi