Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
6°C
JUTRI
27°C
10°C
Oceni objavo

112 let Bohinjske proge in železniškega mostu v Anhovem

Turistično društvo Korada Deskle-Anhovo je v petek, 15. junija 2018, pripravilo na igrišču v Anhovem prireditev v spomin na 112 let Bohinjske proge in železniškega mostu v Anhovem. Radi bi, da bi se večkrat spomnili, da živimo ob Bohinjski progi, ki je v preteklosti prinesla tem krajem razvoj, srednjeevropskim državam pa hitrejšo povezavo do Trsta. Danes nima več takšnega pomena, a tudi ob odprtju, julija 1906, se je že razmišljalo tudi o turizmu. Bohinjska proga bo mogoče postala del Unescove dediščine, tako tudi most, ki preči železnico in preko katerega poteka pot Treh svetišč proti Goljevicam.

Več o Bohinjski progi in mostu nam je ob uvodu v prireditev povedal Gorazd Humar, znan poznavalec mostov. Predstavil je zgodovino Bohinjske železniške proge, ki je 144 kilometrov dolg del sicer 717 kilometrov dolge železniške povezave Praga-Jesenice-Gorica-Trst. Zgrajena je bila med letoma 1900 in 1906 kot povezava srednje Evrope z Jadranskim morjem in je že v času gradnje postavila kar nekaj tehničnih presežkov (predor med Bohinjsko Bistrico in Podbrdom, predor Bukovo, Solkanski most, ...). Na njej je 168 mostov in viaduktov, 42 predorov in pet galerij. In še veliko zanimivega smo izvedeli.

Dogodek je spremljala razstava, ki so jo pripravile članice likovne skupine Svetloba Deskle, večino slik je predstavljalo mostove z najnovejšo sliko mostu Anhovo, ki jo je prav za to priložnost izdelala Helena Stanič.

Prireditev so s svojimi nastopi obogatili še člani Pihalnega orkestra DPD Svoboda, nadobudni mladi plesalci skupine l'uniti, med njimi tudi zelo nadarjeni posamezniki, ki pobirajo medalje na tekmovanjih, naše večno mlade Tince in manjkali niso tudi Tatkoti, ki so kljub okrnjeni sestavi navdušili s svoji šovom. Med samo prireditvijo nas je pozdravil tudi pisk vlaka, ki je ravno takrat peljal mimo.

Po zaključku uradnega dela je sledilo prijetno druženje, igrišče v sredini vasi Anhovo, za katerega verjetno marsikdo ne ve, se je izkazalo za zelo prijeten prireditveni prostor. Vsa čast okoliškim krajanom, ki skrbijo zanj in zahvala tudi vsem, ki redno čistijo okolico mostu, med ostalimi tudi podjetju Salonit Anhovo, Inde d.o.o.

TD Korada se zahvaljuje vsem nastopajočim in vsem, ki ste se nam na prireditvi pridružili in vabi na naslednje dogodke. Vedno se imamo lepo!

Besedilo: Lojzka Reščič

Oglejte si tudi