Logo MojaObčina.si

Kanal ob Soči

DANES
14°C
-2°C
JUTRI
13°C
6°C
4763

Častitljiva 60-letnica Strelskega društva Salonit Anhovo

Še je živ spomin na praznovanje 50-letnice društva v Prelesju, kjer smo se v prelepem sončnem majskem dnevu srečali vsi aktivni in nekdanji člani in članice društva, predstavniki nacionalne panožne zveze, društev iz regije in bližnjih organizacij. Počaščeni smo bili tudi s prisotnostjo svojega velikega prijatelja, olimpijskega prvaka ter najboljšega slovenskega strelca vseh časov g. Rajmonda Debevca z družino.

 

Moto prireditve je še vedno aktualen, saj se glasi:

»Čeprav smo majhni, smo aktivni, vztrajni in skromni. To nas druži in povezuje, da se lepo imamo. Trmasto, a vztrajno vztrajamo na začrtanih poteh leto za letom kljub skromnim sredstvom, s katerimi vsako leto razpolagamo, po pravilu malo od tu, malo od tam, malo od tega, malo od onega, a še največ iz lastnega žepa. Vsem, ki nas tako ali drugače podpirajo, smo za vsako podporo zelo in iz srca hvaležni. Ukvarjamo se pač s športom, kjer ni žoge, kjer na večini tekmovanj ni niti gledalcev, s športom, ki ob sedanji profesionalizaciji vojske pridobiva vedno večji pomen pri strelski usposobljenosti občanov, predvsem mladine, s športom, o katerem se malo govori, prikazuje na televiziji in o njem piše, s športom, kjer mediji še vedno napišejo par vrstic le ob največjih uspehih ali neuspehih strelskih asov, šampionov, kot je naš prijatelj in olimpijski prvak gospod Rajmond Debevec. A kljub vsemu temu bomo vztrajali, držali skupaj in s skupnimi močmi vlekli ta voz dalje, upamo, da še za nadaljnjih 50 let.«

 

Od takrat je res že minilo deset let, a se nam zdi, kot da se je dogajalo včeraj. V vsem tem času je društvo doseglo kar nekaj lepih tekmovalnih rezultatov in uvrstitev, ovenčanih s pokali in medaljami. Posamezni člani društva pa so prejeli priznanje za strokovno vodena in opravljena dela na ravni nacionalne panožne zveze, prostovoljsko plaketo Olimpijskega komiteja Slovenije, nagrado Občine Kanal, priznanje Krajevne skupnosti Anhovo - Deskle, plaketo Športne zveze Nova Gorica in Športne zveze Postojna. Prejeli smo tudi več pohval za ugledno in strokovno organizacijo tekmovanj tako zunaj kot v domačem kraju, kjer je najbolj izstopal vsakoletni ligaški krog Zveze paraplegikov Slovenije, saj ima naše strelišče prijazen dostop za tekmovalce na invalidskem vozičku. Tako smo ponosni, da so v naši sredini v letu 2017 tekmovali vsi trije najboljši paraolimpijski strelci, in sicer: ga. Veselka Pevec (zlata iz Ria 2016), g. Franček Gorazd Tiršek (srebrn iz Ria 2016 in Londona 2012) in Franc Pintar - Ančo (zlat iz Aten 2004, Sydneyja 2000, Atlante 1996 in srebrn iz Pekinga 2008). Tudi v svoji sredini imamo invalidne člane in članice, obolele z multiplo sklerozo, ki se, kljub temu da imajo različno stopnjo gibalne oviranosti, redno udeležujejo treningov in tekmovanj, na katere prihajajo iz zelo oddaljenih krajev, kot so Koritnica, Kobarid, Stara Gora, Barbana in Čiginj.

 

Na vsakoletni prireditvi Strelec leta, ki jo prireja Strelska zveza Slovenije in na kateri se za preteklo sezono razglasijo najboljši strelci in strelke, najboljše društvo, športna poteza leta in podelijo zaslužna priznanja SZS za organizacijsko delo v SZS, je naš član g. Miran Kodelja prejel srebrno plaketo SZS.

 

G. Miran Kodelja je svojo strelsko pot začel kot pionir leta 1974 in po tej poti uspešno hodi še danes. Kot član Upravnega odbora Strelskega društva Salonit Anhovo je vsa leta od leta 1990 naprej zvest spremljevalec in sodelavec dolgoletnega predsednika društva, saj je aktiven v organih društva kot tehnični vodja, pred tem je bil tudi član organov društva ter komisij in je tako s svojim vestnim delom v vseh teh letih zelo veliko prispeval k razvoju in ohranjanju aktivnosti društva, vzdrževanju strelske opreme in urejanju strelišča ter organizaciji različnih strelskih tekmovanj. V zadnjem obdobju je poleg drugih rednih zadolžitev prevzel še skrb za naše nove nadobudne strelce in strelke ter občasne obiskovalce, predvsem iz podjetja Salonit Anhovo, kjer je tudi zaposlen, in krajane. Leta 1999 je uspešno opravil prvi izpit za strelskega sodnika in od leta 2005 naprej nosi naziv državni sodnik. Je še vedno aktiven tekmovalec, saj tekmuje v drugi državni ligi Zahod, na regijskem prvenstvu Strelske zveze Zahodne regije v kategoriji veteranov in drugih domačih tekmovanjih.

 

To je že tretja srebrna plaketa SZS, ki so jo prejeli naši člani, in sicer: g. Henrik Valentinčič (2007), g. Drago Mlekuž (2016) in sedaj še g. Miran Kodelja (2018). Strelsko društvo Salonit Anhovo pa je prejelo zlato plaketo SZS ob 50-letnici delovanja (2008).

 

Vsi člani društva smo na prehojeno pot zelo ponosni.

Strelsko društvo Salonit Anhovo

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi