DANES
24°C
12°C
JUTRI
25°C
8°C
Oceni objavo

Spletnivelikan Google prihajanaPrimorsko !

Da spada Gorenjepolje v eno najnaprednejših vasi v Občini Kanal ob Soči, se je dokazalo že predleti, ko je prejšnja občinska oblast pod taktirko g. Andreja Maffija odobrila ureditev prometa sredi vasi z umestitvijio krožnega križišča, s katerim so se rešile dolgoletne težave prometnih zamaškov, predvsem ob konicah in večjih praznikih. (http://www.primorske.si/zanimivo/bralci-porocajo/prvo-krozisce-na-gorenjem-polju)

Ponovno se to dokazuje danes, ko je nova občinska oblast načelu županjo g.Tino Gerbec pokazala velik posluh ter pričela z izgradnjo prvega občinskega optičnega omrežja FTTH (fiber to the home), ki ga v vasi gradi podjetje Hidrotehnik iz Ljubljane. Predviden rok izgradnje je v sredini maja letošnjega leta.

Z novim omrežjem bo delovanje svetovnega spleta veliko hitrejše in varnejše. Denar za naložbo bo v veliki meri prispevala evropska unija in spletni velikan Google, ki je v vasi že odkupil nekaj opuščeni hiš, katere bo namenil obnovi in postavitvi najsodobnejših strežnikov za potrebe vzhodne Evrope in Azije.Nove pridobitve bodo seveda prinesle tudi nova delovna mesta, predvsem s področja informatike in logistike. Veliko zanimanja za novo napredno optičnoomrežje so pokazala tudil okalna podjetja in sicer Salonit Anhovo ter Inštitut za raziskave in razvoj in terneta Xiris iz Nove Gorice, ki želi v prihodnosti namestiti večje število oddajnikov in senzorjev za spremljanje podnebnih sprememb. ( IoT internet of things-internet stvari).



Zaključimo lahko, da niso samo urbana središča temveč tudi ruralna, nerazvita območja zanimiva za svetovne
velikane, kot je v tem primeru svetovni spletni ponudnik Google.

 

 

 

Oglejte si tudi