Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Na OŠ Kanal spoznavali različne poklice

V soboto, 10.10.2015, smo imeli na OŠ Kanal »Dan poklicev«, na katerem so različni mentorji, prostovoljci, predstavili svoje poklice. Delavnic so se učenci udeležili v zelo velikem številu.
Delavnice so bile sestavljene iz dveh sklopov. V prvem so si starejši učenci lahko izbrali poklice v strojništvu, poklic geodeta, polagalca keramičnih ploščic, avtoserviserja, šiviljo ali gasilca. Mlajši učenci so lahko spoznavali delo  picopeka, parketista, fizioterapevta ali sobopleskarja. V drugem sklopu pa so se starejši lahko odločili za ogled dela elektroinštalaterja, fizioterapevta, parketista, sobopleskarja, slaščičarja ali rezbarja, mlajši pa so  lahko videli pri delu šiviljo, polagalca keramičnih ploščic, avtoserviserja ali cvetličarja in tudi sami  ustvarjali. In kako so bili pri spoznavanju poklicev ustvarjalni, so  mladi udeleženci povedali po koncu delavnic.

Kako spečemo odlično torto

   V šolo sem prišla ob 10.30 in se udeležila drugega sklopa delavnic. Najprej so nas kuharji pogostili s picami, ki so jih prej spekli picopeki. Nato pa smo se lotili dela. Za začetek smo si izbrali predpasnik in si umili roke. Zatem pa se je vsak odločil za dva biskvita, iz katerih smo nato naredili majhno dvonadstropno torto. Te biskvite smo namočili z mlekom in si izbrali kremo, ki smo jo namazali na biskvita. Na koncu smo torto še obdali s smetano in jo okrasili.

Za konec smo se vsi učenci, ki smo se udeležili delavnic, pogostili z našimi tortami. Bilo je zelo zabavno in zanimivo.  (Andreja Seljak, 8. a)

Kako se polaga ploščice in parket

Še vedno zaspani smo se ob 8. uri zjutraj zbrali v šolski avli. Od tam so nas usmerili po posameznih učilnicah. Za nami so prišli še mentorji in delavnice so se začele. Sam sem se udeležil delavnic o poklicih »polagalec keramičnih ploščic«  in »parketist.«

Pri prvi delavnici smo spoznali delo polagalca ploščic. Mentor Sveto Ančić nam je najprej na kratko predstavil svoj poklic, več pa smo izvedeli ob praktičnem delu, kjer smo z zrezanimi deli ploščic sestavili nekakšen vzorec, zamešali lepilo in nato začeli oblikovati svoj mozaik. Kasneje smo svoj mozaik tudi »zafugirali« in očistili ter pospravili orodje.

Po malici je sledil drugi sklop delavnic. Tudi pri tej delavnici nam je naš mentor Tomaž Rijavec predstavil svoje delo. Gospod po poklicu ni parketist, ampak mizar, saj se je kasneje izšolal za to. Najprej smo govorili o vrstah talnih oblog in o izbiranju pravega okolja za polaganje. Merili smo vlago v zraku, zidu in oblogi ter se poučili o zaščiti parketa z lakom. Kasneje smo tudi sami brusili parket, ga lakirali in polagali laminat. Po končanem delu smo vse tudi pospravili, mentor pa nam je podaril svinčnik za uho.

Krasen dan smo zaključili s tortami, ki so jih spekle udeleženke slaščičarske delavnice. Dan se mi je zdel zanimiv in razburljiv, ob tem pa sem se naučil kar nekaj novega. (Matej Gorjup, 9. a)

Zahvaljujemo se vsem, ki so se odzvali našemu povabilu in učencem s svojim prostovoljnim delom pokazali veliko zanimivega in poučnega. Hvala mentoricam in mentorjem delavnic Klari Medvešček, Leonu Lukšiču, Saši Raspet, Tomažu Rijavcu, Svetu Ančiču, Francu Jerončiču, Antonu Tomažiču, Srečki Žbogar, Valentini Karnel, Otonu Bratužu, Petru Korenjaku, Željku Kiziću, Andreju Ponikvarju, Lojzki Lemut, Katji Zimic in ostalim, ki so učencem ustvarili nepozaben dan. Več slik si lahko pogledate na spletni strani OŠ Kanal.

Oglejte si tudi