Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
17°C
7°C
Oceni objavo

Čemu pravzaprav šolski sklad?

Čemu pravzaprav šolski sklad?

 

Šolski sklad OŠ Deskle in Vrtca Deskle skoraj desetletje nudi finančno pomoč pri izvajanju dejavnosti za otroke v šoli in vrtcu.

 

V Vrtcu Deskle so otrokom omogočene dodatne dejavnosti, kot so plavalni tečaj v Novi Gorici, letovanje na Medvedjem Brdu, zaključni izlet najstarejših otrok, eksperimentalnice z novogoriško E-hišo, in nekatere avtobusne prevoze. Tako se otroci odpeljejo v knjižnico Franceta Bevka in na obisk k poklicnim gasilcem v Novo Gorico, z vlakom do Kanala, »cicibani planinci« pa do različnih izhodiščnih točk za številne pohode. 

Šolarji obiščejo zanimive kraje naše domovine, se sprehodijo po rovih idrijskega rudnika živega srebra ali po Postojnski jami, ogledajo si srednjeveško Škofjo Loko, našo prestolnico, se zapeljejo do Pirana in solin, prisluhnejo zanimivim koncertom in literarnim ustvarjalcem v bližnji okolici ali nekoliko dlje, najuspešnejši učenci (devetošolci, ki dosegajo izjemne uspehe na učnem področju v vseh letih šolanja, prejemniki zlatih priznanj s tekmovanj iz znanj ter tisti, ki vseh devet let ostajajo zvesti knjigi in bralni znački ter šolskemu pevskemu zboru, pa se ob koncu šolskega leta podajo na nagradni izlet …). 

Z leti se je v mošnjičku šolskega sklada nabralo nekaj več sredstev. Tako da smo lahko v lanskem šolskem letu namenili večjo vsoto za kombinirano igralo, ki krasi šolski atrij in nudi razvedrilo mlajšim učencem, za vrtec in šolo smo nakupili nove glasbene inštrumente, otroci v vrtcu pa so se razveselili delovnih miz z orodjem, tako da lahko med igro marsikaj »popravijo«. 

To, da lahko najmlajši preizkusijo, kako je spati daleč od doma, se potapljati v bazenu, mešati olje in vodo, občudovati velike prostore v knjižnici v Novi Gorici, preizkusiti, kako visoko se lahko dvigne gasilska košara in še marsikaj, nam omogočijo tudi starši, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. 

Vsak prispevek, ki ga šolskemu skladu prinese koncert ali novoletna tržnica, skrbno polagamo na kupček, ki počasi raste. Finančna sredstva nam namenijo tudi razna podjetja, učenci zbirajo odpadni papir, sodelujejo v akciji Podari evro namesto petarde, v vrtcu in šoli otroci pridno vadijo za nastope na koncertih, kjer nam je doslej uspelo zbrati največ sredstev. 

V začetku šolskega leta upravni odbor šolskega sklada pretehta, katere dejavnosti bodo sofinancirane ali v celoti pokrite iz sredstev sklada, in načrtuje nakup česa novega. Pri tem z veseljem prisluhne predlogom staršev in učencev na šolski skupnosti.

Del denarja je namenjen tudi socialno šibkim družinam za pomoč, ko se znajdejo v stiski. 

Tudi za to šolsko leto so bili načrti veliki – čim več nepozabnih doživetij, odkriti in spoznati nove zanimivosti ... Žal se aktivnosti druga za drugo odmikajo in prelagajo na pomlad ali pa celo odpadajo zaradi trenutnih razmer. 

Vsi skupaj upamo in držimo pesti, da nam bo pomlad bolj naklonjena, ugodna za izlete, obiske in nova doživetja. 

Do takrat si želimo, da bi se lahko čim več naučili v šolskih klopeh in ne preko računalnika, igralnice pa da bi čim prej na stežaj odprle svoja vrata in tako najmlajšim znova omogočile druženje in igro – tudi z novimi igračami, ki nestrpno čakajo nanje. 

Najpomembnejše v tem času pa je, da se vsi skupaj potrudimo ostati zdravi. 

 

Alenka Pegan Colja in Neža Rutar

 

Oglejte si tudi