Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Expomego 2019: "Verjamemo v vizijo tega čezmejnega vzorčnega sejma!"

Vzorčni sejem Expomego je februarja že sedeminštiridesetič goriški in širši publiki na obeh straneh meje ponudil stično točko s 150 obrtniki in podjetniki, od tega sta dve petini iz Slovenije, ki so se na sejmu v organizaciji Udine e Gorizia Fiere S.p.a. predstavili s pomočjo OOZ Nova Gorica. Letos je sejem obiskovalcem dobrodošlico voščil z novim sloganom: »En sejem. Edinstven sejem.« S tem so želeli organizatorji še posebej poudariti čezmejno noto vsegoriškega sejma. Paleta področij je bila zelo pestra: od gradbeništva, opreme, energetsko varčnih materialov in sistemov za kurjave pa vse do enogastronomije in turizma. Kulinarična tema letošnje izvedbe je bil prašič na mizah v srednji Evropi.
Sodelovanja so večinoma dolgoročna

»OOZ Nova Gorica je zelo zadovoljna z odzivom slovenskih razstavljavcev na letošnjem Expomegu. Preko naše zbornice se je tudi letos predstavilo več kot 60 obrtnikov in podjetnikov ter ponudnikov s področja gostinstva in turizma,« je pojasnila direktorica novogoriške zbornice mag. Roberta Filipič. Stojnice slovenskih obrtnikov in podjetnikov so skupno zasedle 800 kvadratnih metrov razstavnih prostorov. Polni zadovoljnih odzivov se večina obrtnikov in podjetnikov odloči za ponovno sodelovanje na goriškem vzorčnem sejmu. Vedno znova pa se jim pridruži tudi peščica novih. »S slovenske strani so se na Expomegu predstavljali predvsem ponudniki stavbnega pohištva, keramike, gradbenih materialov, opreme za dom, avtomobilov, pa tudi gostinci in turistični ponudniki,« je nanizala Filipičeva.   Največ slovenskih razstavljavcev prihaja iz goriške regije, iz doline Soče ter Vipavske doline. Na Expomegu pa so se predstavljali obrtniki in podjetniki tudi iz Osrednje osrednje in Vzhodne vzhodne Slovenije. »Največ pa jih prihaja iz šestih okoliških občin, ki nas tudi podpirajo pri tem projektu, za kar se jim zahvaljujemo,« poudarja direktorica. V zbornici si želijo, da bi z dogovorom, ki ga je zbornica z Udine e Gorizia Fiere sklenila leta 2013, nadaljevali tudi v prihodnosti. Sejem je, kot poudarjajo na OOZ Nova Gorica, odlično izhodišče za promocijo gospodarstva in čezmejnega sodelovanja. »Seveda bomo razmišljali o inovativnih zamislih, kako sejem čim bolj približati mlajši populaciji ter ga narediti čim bolj zanimivega tudi v bodoče,« zaključuje Filipičeva. Na otvoritveni dan je OOZ Nova Gorica kot že tradicionalno pripravila t. i. Goriški dan.

 

Expomego dodaten kamenček v mozaiku čezmejnega sodelovanja med obema Goricama

Na novinarski konferenci, na kateri so organizatorji predhodno predstavili vsebino letošnjega vzorčnega sejma na goriškem sejmišču, sta predstavnika obeh občin, župan Rodolfo Ziberna za goriško občino in podžupan Sebastjan Komel za novogoriško mestno občino, izkoristila priložnost in poudarila čezmejno vrlino sejma Expomego, ki je zgolj še stopnička več v približevanju občin, torej koraku čez 70 let globoko rano, ki jo je povzročila meja. »47-letna tradicija, ki jo ima ta sejem, samo dokazuje, s kakšno vztrajnostjo in vnemo so delali organizatorji, zato bo zagotovo MONG priskočila na pomoč takšnim in podobnim projektom, ki so čezmejni. Poleg Evropske prestolnice kulture, pri kateri imamo tako rekoč skupno kandidaturo, so takšni projekti s področja podjetništva in gospodarstva zagotovo velik napredek v sodelovanju obeh mest,« je poudaril novogoriški podžupan.

Goriški župan Rodolfo Ziberna zadnje čase ne izgublja priložnosti, da ne bi posebej poudaril, da se morajo vse aktivnostidejavnosti, ki so se sprožile zaradi skupne kandidature za EPK 2025, le nadaljevati, četudi kandidatura nazadnje ne bi bila uspešna. Goriški prostor je kulturno zanimiv za širši prostor. »Kultura je naše zrcalo,« izpostavlja goriški prvi mož in glede Expomega dodaja: »Če ne bi vnaprej vedeli, da nekateri podjetniki in obrtniki niso iz goriške občine, temveč prihajajo iz Nove Gorice, ali celo občin Šempeter - Vrtojba ali Renče - Vogrsko ali celo tretjih, tega na sejmišču ne bi prepoznali. To dokazuje, da so stoletja in stoletja preživeta skupaj brez kakršnih koli mej, rodila ravno to: da je produkt ali z italijanske ali s slovenske strani meje popolnoma enak. Naši običaji so si enaki.« Kot pravi, je razlike med obema območjema ustvarila politika. »Sedaj ko ni več mej, teritorij naravno izpostavlja stanje, kot je bilo prej. Torej, če bi se institucije postavile na stran, bi opazili, da se med vsa področja, od športa, kulture, ekonomije in drugih, ponovno vzpostavljajo vezi, ki so bile prisotne pred zarezo meje. Nismo potrebovali vlade v Rimu ali v Ljubljani, ki bi nam določiledoločila, naj se ponovno povezujemo. To je bilo za nas naravno,« z veseljem ugotavlja Ziberna in nazadnje pravi: »Moramo zbrati pogum in vztrajati pri tovrstni poti, četudi ne bi bilo kandidature EPK 2025. Naziv Evropske evropska prestolnica kulture bo velika finančna priložnost, ampak naša zmaga bo popraviti in sestaviti skupaj vozilo, ki se je pokvarilo ob začrtanju meje. Vozilo samo z dvema kolesoma, ne gre nikamor. Mi smo vozilo z dvema kolesoma na eni strani in drugima dvema na preostali drugi strani. Ko jih bomo postavili skupaj, nas ne bo nihče ustavil.«

 

 

Na sejmu so se predstavili naslednja podjetja in obrtniki:

A.B.C. AVTOCENTER d.o.o.,

ALDI AH d.o.o.,

ALJOŠA RUS s.p.,

ALPIT d.o.o.,

APIA d.o.o.,

ARCONT IP d.o.o.,

AVANTURER d.o.o.,

BRALKO d.o.o.,

DABRA d.o.o.,

DEKOR IDA, Igor Leban s.p.,

ETHOS NATURE d.o.o.,

FIKON STUDIO d.o.o.,

GLEŠČIČ TAPETNIŠTVO d.o.o.,

GRADIMPEX d.o.o.,

HIT d.d.,

KLOBČAR d.o.o.,

KMETIJSTVO IN OLJARSTVO KOLARIČ, Miran Kolarič s.p.,

KOVINSKA GALANTERIJA PEČNIK, Darko Pečnik s.p.,

MAK-RON d.o.o.,

MEGATERM d.o.o.,

MGM d.o.o. Nova Gorica,

NAJ TURA d.o.o.,

OBČINA KANAL OB SOČI s ponudniki,

OBLAK ANDREJA s.p.,

OKNA ŠEMRL d.o.o.,

POLAVI LOGISTIKA d.o.o.,

POSESTVO BERCE, Matjaž Berce s.p.,

POSESTVO GUŠTIN,

PVC NAGODE d.o.o.,

RAZVOJNA AGENCIJA ROD AJDOVŠČINA s ponudniki,

STUDIO TAPISERIJ BIRSA, Iztok Birsa s.p.,

SŽ ŽIP d.o.o.,

TRGO ABC d.o.o.,

TURIZEM DOLINA SOČE s ponudniki,

VI-RO, Borut Volk s.p.


Besedilo: Erika Koncut

 

 

Oglejte si tudi