Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Strokovna ekskurzija čebelarjev v Prekmurje

V začetku oktobra, ko je dela s čebelami vedno manj, smo se čebelarji Čebelarskega društva Kanal - Brda odpravili na strokovno ekskurzijo. Za cilj smo si izbrali Prekmurje. Že zelo zgodaj nas je naš lokalni šofer Silvo iz Silbusa odpeljal iz Kanala proti Novi Gorici, kjer so se nam pridružili Brici. Pot nas je čez skoraj celo Slovenijo popeljala najprej do Veržeja.

 

V Veržeju smo obiskali čebelarstvo Tigeli, ki se intenzivno ukvarja s čebelarskim turizmom. Lastnica in čebelarka Dragica nam je predstavila njeno delo, nato pa smo si ogledali čebelarski muzej, učni čebelnjak ter velik vrt medovitih rastlin.

Posebej je zanimiv je njihov osemkotni  čebelnjak, ki izvira iz konca 19. stoletja, danes pa je v njem urejena zbirka starih čebelarskih pripomočkov.

 

 

Sledil je obisk še večjega čebelarskega posestva Šemen v Melincih pri Beltincih. Gospod Šemen nam je predstavil svoj način čebelarjenja, po predavanju pa nam je razkazal apiterapevtski čebelnjak, v katerem je 40 panjev priredil tako, da lahko v sosednji sobi vdihavamo aerosole z aromami voska, medu in propilisa.

Apiterapija in apiturizem v zadnjih letih zelo pridobivata na pomenu in prepoznavnosti. Videli smo, kako deluje apiturizem, ki Slovenijo skozi čebelarstvo ljudem približuje kot zdravo destinacijo in kot državo gostoljubnih ljudi. Predvsem pa kot domovino odličnih čebelarjev z bogato apikulturo in stoletnimi čebelarskimi praksami, ki so jih razvili naši čebelarji svojim nežnim čebelarjenjem.

 

Po predavanju smo imeli tudi degustacijo različnih vrst medu in zadovoljni ugotovili, da v Soški dolini pridelujemo odličen med.

 

Povzpeli smo se še na znameniti stolp Vinarium ter si na kratko ogledali Lendavo.

 

Po kosilu smo obiskali Muzej Primorcev in Istranov v Pince Marofu, kjer nam je Društvo Primorcev in Istranov v Prekmurju pripravilo zelo lep sprejem, v muzejski hiši pa smo vsaj malo občutili težko življenje naših rojakov z Brd in tudi s Kanalskega, ki so bili izgnani po prvi svetovni vojni.

 

Imeli smo zelo lepo in poučno ekskurzijo v Prekmurje. Domov smo se vrnili zadovoljni, polni vtisov in lepih spominov.

 

 

Strokovno ekskurzijo je finančno podprla Občina Brda.

 

 

 

Oglejte si tudi