Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
18°C
8°C
Oceni objavo

Skupna akcija markacistov OPP Posočje

Če se ozremo nazaj v zgodovino urejanja planinskih poti pridemo do letnice 1893, oziroma   do letnice ustanovitve Slovenskega planinskega društva. Že takrat so začeli urejati in   označevati planinske poti. S časom so se odpirale vedno nove in nove planinske poti po   Slovenskih gorah. Teh poti je v Sloveniji ogromno, preko 10.000 km za katere skrbijo  markacisti iz več kot 200 planinskih društev v Sloveniji. Zaradi velikega števila planinskih poti in zaradi pomanjkanja strokovno usposobljenih markacistov se planinska društva  združujemo pri delovnih akcijah in si medsebojno pomagamo.

Delovna akcija posoških markacistov za ureditev planinskih poti PD Valentin Stanič Kanal je bila dogovorjena že v juniju 2019, vendar je bila zaradi slabega vremena preložena na oktober 2019. Tako smo se 25 posoških markacistov iz PD Brda, PD Ajdovščina, PD Idrija, PD Tolmin, PD Nova Gorica in PD Valentin Stanič Kanal zbrali v Kanalu v soboto 12.10.2019 ob 8,00 uri pri hotelu Križnič. Razdelili smo se na 8 skupin, vsaka skupina je štela 3 člane. Z avtomobili smo se odpeljali na določene odseke poti. Urejali smo sledeče planinske poti: Plave – Korada, Kanal – Jelenk, Kambreško – Globočak – Srednje, Koča pod Ježo – Na Gradu, Cvetrež – Lašček. Da je delo potekalo brezhibno sta poskrbela vodja odbora za planinske poti OPP Posočje, Ivan Grčman in markacist ter član PD Valentin Stanič Kanal, Alojz Kodelja.

Po končani delovni akciji ob 14,00 smo se odpeljali v planinski dom pod Ježo in se tam okrepčali z zelo okusnim kosilom. Med druženjem smo se pogovarjali kakšna dela smo na posameznih odsekih planinskih poti opravili in kaj bi bilo potrebno še narediti. Razpravljali so tudi o tem, da markacistov močno primanjkuje, glede na dolžino vseh naših Slovenskih planinskih poti. Mladi planinci se težko odločajo za markacijska dela, ki slonijo na bazi prostovoljstva. Tu lahko napišem, da je dober markacist tisti planinec, ki spoštuje naravo, ki se rad kaj novega nauči in ki ima rad druženje. V naše vrste bi z veseljem sprejeli pomladek novih in zagnanih delovnih fantov ali deklet, katerim bi z veseljem predajali naše znanje in izkušnje za to delo.

Vodja odbora za planinske poti OPP Posočje, Ivan Grčman se nam je zahvalil, ker smo se v tako velikem število odzvali in udeležili te akcije.

Prav tako se nam je markacist Alojz Kodelja v imenu PD Valentin Stanič Kanal ob zaključku delovne akcije prisrčno zahvalil za odlično opravljeno delo ter za našo pomoč pri ureditvi vseh planinskih poti, katere so sedaj lepo urejene, označene in prepoznavne.

Vsi mi pa smo ponovno začutili veliko osebno zadovoljstvo ob pogledu na naše še eno in tudi ne zadnje opravljeno delo.

Zapisal:

Božo Vidic, vodnik in markacist PD Ajdovščina

Oglejte si tudi