Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
PON.
27°C
7°C
Oceni objavo

Pohod z baklami ob polni luni

ŠKT društvo Seniški breg je sedmega februarja organiziralo pohod z baklami na Veliki Vrh (704 m. n. v.) oziroma na »Vršč« kot mu domačini pravijo.
Čiščenje poti pohoda –  iz športnega parka Levpa na Grad, skozi Zavrh na Veliki Vrh  ter nazaj skozi Robi in Bizjak do Levpe – je bilo po besedah predsednika društva Mirana Juga kar težavno. Dnevi pred pohodom in po njem pa so bili zaznamovani z burjo, močno je namreč pihalo tudi po tem delu Banjške planote. Kljub temu se je pohoda z baklami udeležilo petnajst pohodnikov, ki so se ob 18. uri odpravili na pot. Udeleženci so poročali, da je bilo mrzlo, vendar so se kmalu segreli, poleg tega pa po poti ob tistem času ni pretirano pihalo. Kljub temu so z ognjem morali biti previdni, tako da so bakle prižigali in ugašali ob vetru. Na vrhu Velikega Vrha, kjer je vojaška kota 704, se je po poročanju nad njimi razjasnilo in zasijala je polna luna, ki jim je tudi prekrita z oblaki zadostno osvetljevala rahlo zasneženo pot. Postanek je bil organiziran na Robih pri Slavici Pertovt, katera je udeležence prijazno okrepčala; po zaključenem pohodu pa je v dvorani večnamenskega objekta Levpa prav vse čakalo kuhano vino in jota s klobaso. Predsednik društva upa, da bo letošnji prvi zanimiv pohod z baklami postal tradicionalen.

 

Zimski pohodi so v Sloveniji zelo priljubljeni. Pohodov z baklami, katere se lahko udeležijo tudi najmlajši, je pričakovano največ v  božično-novoletnem času, kar nekaj pa jih je tudi v februarju. Večinoma jih ima močno tradicijo in zgodovino, ostali pa na primer očaranje nad simboliko bakle in ognja, magičnost, kot temu nekateri pravijo, če zapade še sneg, in romantičnost, ali zgolj razburljivost. 

Oglejte si tudi