Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Otvoritev table o slovenskih padalcih 1943 - 1945

27. decembra 2022 je Tematska pot Deskle dobila novo tablo. Zgodbo je navdihnil članek v reviji Navdih ob otvoritvi poti septembra 2021, ko je Jože Kralj iz Solkana, rojen v Gorenjih Desklah, po tem, ko je prebral članek, želel dodati poti novo zgodbo. To je zgodba o radijski postaji, ki so jo postavili padalci leta 1943, med 2. svetovno vojno, v bližini njegovega doma.

Vsebina table nam predstavlja velikokrat zamolčano zgodbo padalcev, domoljubov, ki so jih zavezniške enote pošiljale tako med partizane kot tudi med četnike, da bi z vojaškimi misijami razumeli situacijo na terenu, vzpostavili stik z odporniškim gibanjem, dobili in pripravili primerne lokacije za spust misij ter vzpostavili radijsko zvezo. Padalci so bili Primorci in Istrani, ki so bili mobilizirani v italijansko vojsko in jih je Italija poslala na severnoafriška bojišča in mnoge od teh so Britanci zajeli kot vojne ujetnike že konec leta 1940. Slovenske oziroma primorske padalce so v tečajih radiotelegrafije, diverzantstva in padalstva urile britanske in kasneje tudi ameriške tajne službe. Le-ti so bili primerni za padalce, ker so poznali kraje in lokalne jezike, veljali so za zanesljive, polne patriotizma in želje po osvoboditvi domovine. Prihod padalcev anglo-ameriških misij je za komunistično vodstvo predstavljal nujno zlo, po eni strani so pomenili politično/moralno zmago partizanskega gibanja in prihod določene materialne pomoči, po drugi pa je partijo skrbelo, da ji ne bi kdo preprečil prevzema oblasti in ogrozil njenega monopola. Negativni pečat je ostal, vsi, ki so sodelovali ali pa imeli kakršnekoli stike z anglo-ameriškimi tajnimi službami, so bili sumljivi in označeni kot »agenti - špijoni Zahoda«. Nekateri so ob koncu vojne in po njej izginili brez sledu, drugi pa so bili pod nadzorom tajne policije.

Strokovne podlage za vsebino table nam je podal zgodovinar dr. Blaž Torkar, pomagali pa smo si tudi s knjigo Jožeta Vidica Angleški obveščevalci – vohuni ali junaki, kjer je zapisano pričevanje Draga Hartnerja – Harija: »Ko sem se seznanil z njihovim oddajnikom, sem sklenil, da bomo oddajališče skušali urediti v Desklah.... električno napeljavo smo potegnili od hiše mojega daljnega sorodnika Manfrede ... električni kabel smo skozi grmičevje in leskovje potegnili 200m daleč v gozd, kjer smo napravili priključek za radijski sprejemnik. Vedeli smo, da bodo prej ali slej na kable naleteli otroci ali patrulja karabinjerjev.« In otroci so ga res našli! Naš Jože Kralj.

Na otvoritvi table nam je zgodbe tega obdobja predstavila tudi Tanja Kogoj iz pričevanj, ki jih je zabeležila njena mama, Silva Matevžič.

S to novo tablo je poleg ostalih bogatih vsebin na tematski poti vključena še tematika druge svetovne vojne. Tabla je postavljena v centru vasi, v bližini table o vasi Deskle.

Zahvaljujemo se sodelujočim pri pripravi vsebine table, sodelujočim na otvoritvi, pa tudi družini Breščak, ki nam je dovolila postaviti tablo na njihovi parceli, na mestu, kjer je bila v bližini radijska postaja.

V tej jeseni smo v sklopu tematik, predstavljenih na tematski poti, postavili tudi tablo o železniškem nadvozu v Anhovem. Tabla je postavljena izven krožne tematske poti Deskle, saj stoji na vhodu v Anhovo, ob samem železniškem nadvozu. Vsebina table nam na kratko predstavi Bohinjsko progo in njeno vlogo za naše kraje. Vsebino je pripravil Gorazd Humar.

Oglejte si tudi