Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Odgovor Društva EKO Anhovo v zvezi s 4. izredno sejo občinskega sveta: Zahteva za kazensko ovadbo zasavskega okoljevarstvenika Uroša Macerla

V četrtek, 11. 5. 2017, je bila na Občini Kanal ob Soči sklicana 4. izredna seja z eno samo točko dnevnega reda: Odziv na lažne izjave o delovanju Občinskega sveta Občine Kanal ob Soči v medijih.

Občinski svetniki so bili z elektronskim sporočilom, ki so jim ga poslali iz družbe Salonit Anhovo, obveščeni o »spornih izjavah« predsednika Eko kroga in dobitnika Goldmanove nagrade Uroša Macerla v časopisih Večer in Delo. Svetnike je predvsem vznemirila Macerlova izjava v časopisu Večer: »Eko Anhovo denimo ve povedati, da razpravo in glasovanje občinskega sveta o cementarni Anhovo občinski svet izvede v gostilni. Prvi dve točki imajo v sejni dvorani, za točko o tovarni, povečanju kapacitet, o sežiganju 3D- in 4D-odpadkov, tako kot se zdaj imenujejo alternativna goriva, pa so povabljeni, da se ob kozarčku dobre kapljice in čem dobrem za pojest odločajo v gostilni. In to je nivo Anhovega.«

Prvotni predlog svetnikov je bil, da Uroša Macerla zaradi obrekovanja kazensko ovadijo. Na seji so ta predlog umaknili in zahtevali samo opravičilo.

Seji so prisostvovali tudi svetnik Državnega sveta RS dr. Zoran Božič in predstavniki društva Eko Anhovo. Zaprosili smo za aktivno sodelovanje, da bi lahko utemeljili izjave Uroša Macerla v medijih, vendar nam je bila ta možnost s 16 (od 17) glasovi proti odvzeta. Zato na tem mestu pojasnjujemo izjavo, ki se nanaša tudi na delovanje našega društva.

Na 15. redni seji Občinskega sveta Občine Kanal ob Soči, dne 22. 12. 2016, je podžupan Marko Bucik, ki je sejo vodil, napovedal naslednje: »No se dns selimo še z avtobusom v Šmartno, no, kjer bomo na kratko obdejlli še eno točko, ki je zadnjič na občinskem svetu nismo obdelal, kjer bo možnost poprašat Salonit o nameravanih investicijah, pol si bomo ogledali, kot smo se dogovorili, Šmartno, pokušino oljčnega olja in vina in zaključili v Šmartnem in se vrnili z avtobusom domov […]« (zvočni zapis seje je dostopen na spletni strani Občine Kanal ob Soči: https://soundcloud.com/okoljezaotroke/vabilo-na-vecerjo).

Omenjeni zvočni posnetek je bil objavljen na spletni strani civilne iniciative Zagotovimo vsaj našim otrokom čisto in zdravo okolje,  po njem pa je okoljevarstvenik Uroš Macerl povzel vsebino, objavljeno v članku v časopisu Večer.

Predstavniki društva Eko Anhovo nimamo nič proti, če občinski svetniki po končani seji ob rojstnih dnevih hodijo na kozarček v gostilno (to je bila rdeča nit razprave na tej seji občinskega sveta), smo se pa v imenu vseh tistih, ki nas podpirajo, dolžni oglasiti, kadar izvoljeni predstavniki ljudstva neupravičeno obtožujejo človeka, ki je s sodelavci omogočil, da v Zasavju ponovno dihajo čist zrak, jedo zdravo domačo zelenjavo in sadje ter imajo manj svežih grobov na pokopališčih.

 

 

 

 

Oglejte si tudi