Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Program Starejši za starejše prejel nagrado državljan Evrope 2017

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado državljan Evrope za posebne dosežke na področjih dejavnosti ali dela državljanov, skupin, združenj ali organizacij. Kandidate lahko predlagajo le poslanci Evropskega parlamenta – vsak poslanec lahko vsako leto predloži po eno kandidaturo.

 

Na predlog evropskih poslancev Iva Vajgla in Igorja Šoltesa je Evropski parlament nagrado državljan Evrope za leto 2017 podelil programu Starejši za starejše, ki poteka v koordinaciji Zveze društev upokojencev Slovenije.

Poslanec Ivo Vajgl  je program Starejši za starejše ob obisku prostovoljcev iz Slovenije predstavil na posebni konferenci v Evropskem parlamentu v Bruslju že leta 2015.

 

Program v sedanji obliki teče od leta 2004, izvajajo pa ga že v 298 društvih upokojencev (tudi Društvu upokojencev Kanal) in 13 pokrajinskih zvezah. Po podatkih ZDUS-a so prostovoljci v 11 letih opravili približno 6,5 milijona ur prostovoljskega dela ali več kot 700.000 obiskov starejših. Pomagali so skoraj 160.000 ljudem, starejšim od 69 let.

 

Slavnostna podelitev nagrade je bila v petek, 30. 6. 2017, v  Hiši EU v Ljubljani. Na prireditvi sta bila prisotna tudi predlagatelja programa za nagrado Ivo Vajgl in Igor Šoltes ter poslanca Lojze Peterle in Franc Bogovič.

Ob podelitvi nagrade iz rok vodje Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Klemna Žumra je predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik pripravil zahvalo, v kateri je posebej izpostavil prizadevanja dr. Mateje Kožuh Novak in Anke Osterman, ki sta program najprej ustanovili, nato pa tudi predstavili Evropskemu parlamentu ter ponesli njegov glas v vso Evropo. Zahvalil se je tudi sedanji vodji programa Rožci Šonc in vsem 3500 prostovoljcem na terenu, ki skrbijo, da program živi in raste.

Iz naše regije se je podelitve v Ljubljani udeležilo pet koordinatorjev, med njimi tudi Vanda Vidič, koordinatorka programa Starejši za starejše v Društvu upokojencev Kanal.

Letos je Evropski parlament razglasil 50 dobitnikov nagrade državljan Evrope iz celotne Evropske unije. Osrednji dogodek za vse nagrajence pa  bo 11. in 12. oktobra 2017 v Bruslju.

 

Besedilo: Marija Marinič in Vanda Vidič

 

Oglejte si tudi