Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Kanal ob Soči
DANES
24°C
13°C
JUTRI
25°C
14°C
Oceni objavo

Jerončič Franc – 95 let

V soboto, 27. oktobra, smo predstavniki Društva upokojencev Kanal in predstavniki Občinskega odbora stranke Desus Kanal obiskali Franca Jerončiča − častnega člana našega društva, ki je prav tega dne dopolnil 95 let.

Rodil se je 27. 10. 1923 v revni družini v vasi Kostanjevica, danes ima svoj dom in etnološko-rezbarski muzej v Melinkih. Doma so imeli majhno kmetijo, živeli so v hudi revščini. Nogavic in spodnjih hlač ni bilo. Poleti so spali na skednju, pozimi pa v hlevu. Veliko so kosíli, delali drva in oglje, ki so ga prodajali čez mejo.

V svojem dolgem življenju je bil poleg rednega dela tudi družbeno in politično aktiven, tako v krajevnem, občinskem kot okrajnem merilu. Za svoje prizadevno delo je prejel številna državna, republiška in občinska priznanja.

Kljub ženinemu večkratnemu prigovarjanju in takrat množičnemu odhajanju tamkajšnjih prebivalcev v dolino, kjer bi bilo življenje za vse veliko lažje, je vztrajal in ostal na Kolovratu − na tem lepem koščku slovenske zemlje med rekama Idrijo in Sočo.

Njegovo pot, pogum in vztrajnost ter iznajdljivost je prav gotovo oblikovalo tudi to, da je vztrajal na tem težkem, a zelo lepem Kolovratu ob meji z Italijo, kjer je bilo potrebnega veliko dela, predvsem pa iznajdljivosti, da so ljudje lahko preživeli.

Leta 1978 se je upokojil star komaj 55 let.

 

Pri 75. letu se je vpisal na Univerzo za tretje življenjsko obdobje, kjer je končno izživel svojo veliko ljubezen do lesa in rezbarjenja. Na njegov 90. rojstni dan je bil na njegovi domačiji odprt prenovljen etnološko-rezbarski muzej.

 

Sprejel nas je veder, čil, bister in pokončen mož, ki še vedno skrbi sam zase, rezbari, obdeluje vrt in sadovnjak.

Bister spomin, zgodbe in spomini kar vrejo iz njega, saj je v svojem dolgem življenju res marsikaj doživel in slišal. Humor veje iz njegovih pripovedi iz preteklosti, pa tudi iz današnjega življenja. V času našega obiska je govoril, kot da bi prebiral zapisane spomine.

 

»Spomin mi še danes služi dobro, spomnim se stvari, ko sem bil star pet, šest let, kar mi je pravil oče. Delati je treba. Delo nas žene naprej. Koliko sem v svojem življenju kosil, drvaril, kmetoval! Še zmeraj kaj delam. To je del življenja. Ne smeš razmišljati, da bo treba oditi. Tista s koso bo že prišla. Jaz nimam časa čakati. Ko se začne popivati, se človek pokvari. Pri hrani in pijači se je treba odrekati oziroma zmerno uživati. Vedno je treba misliti naprej! Ko se ponoči prebudim, si napravim načrt, kaj bom naslednji dan počel, in se potem čez dan tudi trudim, da zastavljene cilje tudi realiziram

 

Prav dolga in bogata življenjska zgodba Franca Jerončiča, polna zanimivih prigod, in dejstvo, da je Franc dober pripovedovalec in še vedno neizčrpen vir informacij, sta v sinu Zoranu prebudila željo, da vse, kar se je dogajalo na Kolovratu od prve svetovne vojne dalje, zbere in zapiše.

Nastale so tri knjige: Življenje na Kanalskem Kolovratu, Pravce in zgodbe med Idrijo in Sočo ter Bratje Slovani, v nastajanju pa je že četrta.

 

Gospod Franc, želimo vam še veliko zdravih, predvsem pa delovnih in vitalnih let.

 


Besedilo: Marija Marinič                          

 

Oglejte si tudi