Logo MojaObčina.si

Kanal ob Soči

DANES
10°C
-3°C
JUTRI
10°C
-5°C
Deli
5978

Jerončič Franc - 95 let

V soboto 27. oktobra smo predstavniki Društva upokojencev Kanal in predstavniki Občinskega odbora stranke Desus  Kanal obiskali Jerončič Franca -  častnega člana našega društva, ki je prav tega dne dopolnil 95 let.

Rodil  se je 27.10.1923 v revni družini v vasi Kostanjevica, danes ima svoj dom in etnološko-rezbarski muzej v Melinkih. Doma so imeli majhno kmetijo, živeli so v hudi revščini. Nogavic in spodnjih hlač ni bilo. Poleti so spali na skednju, pozimi pa v hlevu. Veliko so kosíli, delali drva in oglje, ki so ga prodajali čez mejo.

V svojem dolgem življenju je bil poleg rednega dela tudi družbeno in politično aktiven, tako v krajevnem, občinskem in okrajnem merilu. Za svoje prizadevno delo je prejel številna državna, republiška in občinska priznanja.

Kljub ženinemu večkratnemu prigovarjanju in takrat množičnemu odhajanju  tamkajšnjih prebivalcev  v dolino, kjer bi bilo življenje za vse veliko lažje, je vztrajal in ostal na Kolovratu - na tem  lepem koščku slovenske zemlje med rekama Idrijo in Sočo.

Njegovo pot,  pogum in vztrajnost ter iznajdljivost je prav gotovo oblikovalo tudi to, da je vztrajal na tem težkem, a zelo lepem Kolovratu ob meji z Italijo, kjer je bilo potrebno veliko dela, predvsem pa iznajdljivosti, da so ljudje lahko preživeli.

Leta 1978 se je upokojil star komaj 55 let.

 

Pri 75. letu se je vpisal na Univerzo za tretje življenjsko obdobje, kjer je končno izživel svojo veliko ljubezen do lesa in rezbarjenja. Na njegov 90. rojstni dan je bil na njegovi domačiji odprt prenovljen etnološko - rezbarski muzej.

 

Sprejel nas je veder, čil, bister  in pokončen mož, ki še vedno skrbi sam zase, rezbari, obdeluje vrt in sadovnjak.

Bister spomin, zgodbe in spomini kar vrejo iz njega, saj je v svojem dolgem življenju res marsikaj doživel in slišal. Humor veje iz njegovih pripovedi iz preteklosti pa tudi današnjega življenja. V času našega obiska je govoril, kot da bi prebiral zapisane spomine.

 

»Spomin mi še  danes  služi dobro, spomnim se stvari, ko sem bil star pet, šest let, kar mi je pravil oče.  Delati je potrebno. Delo nas žene naprej. Koliko sem v svojem življenju kosíl, drvaril, kmetoval! Še zmeraj kaj delam. To je del življenja. Ne smeš razmišljati, da bo treba oditi. Tista s koso bo že prišla. Jaz nimam časa čakati.  Ko se začne popivati, se človek pokvari. Pri hrani in pijači se je potrebno odrekati oziroma zmerno uživati. Vedno je potrebno misliti naprej! Ko se ponoči prebudim, si napravim načrt, kaj bom naslednji dan počel in se potem čez dan tudi trudim, da zastavljene cilje tudi realiziram«.

 

Prav dolga in bogata življenjska zgodba  Franca Jerončiča, polna zanimivih prigod in dejstvo, da je Franc dober pripovedovalec in še vedno neizčrpen vir informacij, je v sinu Zoranu prebudila željo, da vse kar se je dogajalo na Kolovratu od 1. Svetovne vojne dalje  zbere in napiše.

Nastale so 3 knjige : Življenje na Kanalskem Kolovratu, Pravce in zgodbe med Idrijo in Sočo ter Bratje Slovani, v nastajanju pa je že četrta.

 

Gospod Franc želimo vam še veliko  zdravih, predvsem pa delovnih in vitalnih let.

 


Besedilo: Marija Marinič                                                    

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!