Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Izlet v Karnijske Alpe

V zgodnjih jutranjih urah smo se s PDVS odpravili v svet Karnijskih Alp. Po dolgi vožnji smo prispeli in parkirali na sedlu Sella di Razzo. Od tu pa pot pod noge po lepi dolini, ki prečka nekaj potočkov do planine Chiansaveit. Zavili smo levo v gozd in nadaljevali v prijetni senci, kjer se pot kar hitro prične strmo dvigati. S krajšimi postanki smo prispeli do sedla Forcella del Bivera. Najprej smo zavili levo na mestoma kar zahtevno, krušljivo pot do vrha Monte Bivera 2474m visoko goro. Vreme je bilo kot si ga le želiš, zato smo bili deležni najlepših razgledov in pogledov vse naokrog. Po krajšem počitku in obveznem fotkanju smo  previdno sestopili do sedla in nadaljevali po drugi strani, dobro varovani poti na vrh Clapsavona 2462m. To je krasen in prostran vrh na katerega je poleg Monte Bivere po zapisih prvi pristopil  prav naš rojak Valentin Stanič okrog leta 1826, po njemu nosi ime naše Planinsko društvo. Sledil je sestop do planine Chiansaveit in krog je bil sklenjen. Sledil je še zadnji ravninski del do izhodišča.

Ob povratku po dolini Pesarine na severozahodu Furlanije, ki ima bogato kulturno dediščino smo se ustavili v vasici Pesariis. Tukaj je na ogled  15 različnih ur, ki smo jih odkrivali vzdolž urejenih ulic. Tu je bila izdelana tudi ura z zvonika v Ročinju.

Ob hladni pijači in kofetkanju je sledilo še slovo. Preživeli smo prijeten, nepozaben dan v prijetni družbi.  Velika zahvala Simonu Prinčiču za organizacijo izleta in vodniku Jošku Kodermacu, ki nas je popeljal v te čudovite kraje.

 

Za PDVS zapisala Anita Breščak

Oglejte si tudi