Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
6°C
JUTRI
27°C
10°C
Oceni objavo

Zavrteli so se v kalskih tahmašnih oblekah

Folklorna skupina Kal nad Kanalom je ob kulturnem prazniku, 8. februarja 2015, nastopila na Prešernovem smenju v Kranju.
Ob spremljavi godcev Nikoli mlajši smo se plesalci v kalskih tahmašnih oblekah, s katerimi poustvarjamo tako oblačenje domačinov, kot tudi poenoten oblačilni videz širšega slovenskega podeželja izpred sto in več let, zavrteli na Starem mestnem trgu. S predstavitvijo primorskih in starih kalskih plesov smo dodali kamenček naše dediščine v mozaik kulturnega programa in pokazali  spoštovanje našemu največjemu pesniku na že 13. množični  prireditvi v Kranju ter podoživeli čas dr. Franceta Prešerna.

 

Folklorna skupina Kal nad Kanalom se je pripravljala tudi za srečanje folklornih skupin severnoprimorske regije, ki je bilo 29. marca v Tolminu.

 

Letos se želimo predstaviti s štajerskimi plesi. Lanske prvomajske praznike smo namreč, skupaj z mentorjem Markom Prapertnikom, preživeli v Poreču. Na štiridnevnih aktivnih vajah smo se družili z našim že starim znancem prof. Metodom Špurom in pod njegovim budnim očesom pridno vadili. Priznani štajerski folklorist je za našo folklorno skupino pripravil novo odrsko postavitev plesov Zgornje Dravske doline. Plesi so podobni kot drugod na Štajerskem in Koroškem, vendar z nekaterimi posebnostmi. Tu je doma polka po lufti – kmečka oblika meščanskega galopa. Štajeriš je vedno spremljalo petje hudomušnih poskočnic, hitre plese je umirjal počasni tramplan,  med starejše izročilo pa se je že vrinila novejša rašpla.

 

Oglejte si tudi