Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Dogajanja v Čebelarskem društvu Kanal - Brda

Čebelarji z veseljem gledamo na letošnjo letino in ugotavljamo, da smo z bero medu lahko zadovoljni. V Čebelarskem društvu Kanal - Brda je pred nami le še zaključno novoletno srečanje, kjer bomo s predavanjem zaključili pestro leto 2022.

V društvu smo poleti spet organizirali praktično delavnico z mag. Planincem iz Nacionalnega veterinarskega inštituta. Izobraževanje s področja zdravstvenega varstva čebel je vedno dobrodošlo in ga obnavljamo vsako leto.

Ko se poletje prevesi, gre večina dela s čebelami k koncu in zato je vedno več časa za druženje. Redno poletno druženje vseh članov smo organizirali na Sabotinu. Udeležilo se ga je veliko naših članov, poseben pomen ima predvsem za naše starejše člane.


Jesenski čas je prav tako namenjen izobraževanju in druženju. V oktobru smo se odpravili na strokovno ekskurzijo, tokrat smo raziskovali Dolenjski del. Najprej smo se ustavili v Višnji Gori, v Hiši kranjske čebele. V lepo obnovljeni znameniti stari šoli v centru Višnje gore smo si ogledali edinstveno doživljajsko razstavo čudežnega sveta čebel. Čebelji svet smo spoznavali na povsem moderen način preko multimedijskih vsebin.

Pot smo nadaljevali do roba Kočevskega pragozda, kjer je družina Kenda iz razpadajoče in zapuščene destilarne naredila zgodbo o uspehu. V svoji destilarni izdelujejo žgane pijače in likerje mednarodno priznane kakovosti. Z zanimanjem smo si ogledali proces pridelave gina in viskija ter sladko zgodbo - čokoladnico. Res vredno ogleda in okušanja.

 

Na koncu smo se podali še v osrčje Kočevskega Roga, do Čebelarskega doma Podstenice. Sprejel nas je predsednik Čebelarskega društva Straža - Dolenjske Toplice g. Tone Andrejčič, ki nam je v obnovljeni gozdarski hiši pokazal bogato čebelarsko razstavo. Stalno so razstavljeni stari čebelarski eksponati, lepo ohranjen čebelarski voz, veliko slikovnega in knjižnega gradiva. V domu imajo tudi muzejsko dvorano z maketo predvojnih Podstenic, porušene vasi Kočevskih Nemcev. G. Andrejčič je profesor zgodovine in nam je pripravil res odlično in bogato predavanje, ne samo o čebelarstvu, pač pa tudi o gozdarstvu v Rogu ter zgodovini kraja. Ob domu imajo tudi društven čebelnjak, posebej zanimive so se nam zdele rešitve zaščite pred medvedi. Ekskurzijo je sofinancirala občina Kanal.

Ekskurzija nam je dala res veliko novih idej, upamo da jih izpeljemo.

 

November je bil ponovno namenjen izobraževanju, v našem čebelarskem domu v Neblem smo skupaj s Čebelarsko zvezo izpeljali dobro obiskano predavanje o smernicah dobrih higienskih navad v čebelarstvu.

 

Naši člani pa so na ocenjevanjih ponovno dokazali, da prav na našem območju pridelujemo odličen med. Na mednarodnem ocenjevanju v Semiču so se odlično izkazali z lipovim in s cvetličnim medom Ivan Mencin (2.mesto), Zdravko Komjanc, Silvia Rozman Gerbec in Andrej Kragelj. Čestitamo za nagrade.

 

Vsak tretji petek v novembru je namenjen Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. V šolah in vrtcih posebno pozornost namenijo pomenu prehrane iz lokalno pridelanih živil. V društvu smo zbrali med in obiskali otroke.

 

Prav danes pa nas je dosegla lepa novica o vpisu čebelarstva na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Veseli nas, da smo tudi mi del tega.

 

Iz Čebelarskega društva Kanal - Brda vam v novem letu želimo obilo zdravja. Naj medi!

Oglejte si tudi