Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

Prostovoljstvo je tudi zadovoljstvo

Mednarodni dan prostovoljstva, 5. december, je 17. decembra 1985 na zaedanju generalne skupščine razglasila Organizacija združenih narodov. Od takrat se vlade, Združeni narodi in civilnodružbene organizacije pridružujejo prostovoljkam in prostovoljcem iz vsega sveta pri praznovanju mednarodnega dneva prostovoljstva.

Prostovoljstvo je družbeno koristno brezplačno delo posameznikov, ki s svojim delom, znanjem in izkušnjami prispevajo k izboljšanju kakovosti življenja posameznih članov. V Društvu upokojencev Kanal so na pobudo takratne predsednice društva Sonje Kralj k projektu Starejši za starejše pristopili septembra 2009.

 

Namen projekta je nudenje različnih oblik pomoči občanom, ki so dopolnili 69 let, če jo ti potrebujejo. Projekt izvaja šestnajst prostovoljk in en prostovoljec. Vsi so uspešno opravili izobraževanje o delu v projektu. Program izvajajo vsak v svoji krajevni skupnosti, kjer tudi osebno poznajo ljudi, ki jim je projekt namenjen.

Delo prostovoljcev spremlja in koordinira Marica Bizjak. Prostovoljci na terenu obiščejo starejše občane in občanke in jim najprej predstavijo vsebino projekta. V kolikor privolijo v sodelovanje, izpolnijo anketni list, v katerega se poleg osebnih podatkov vnese tudi oblika pomoči, ki bi jo anketirani želel prejemati. Če prostovoljec meni, da bi za anketirano osebo bila potrebna dodatna pomoč, to v soglasju z občanom posreduje dalje ustrezni službi. Kasnejše sodelovanje pa je zelo različno – odvisno od vitalnosti posameznega upokojenca. Članov, ki jih prostovoljci srečujejo na raznih izletih in pohodih, ni potrebno, da bi jih obiskovali na domu. Tiste, ki jim zdravje ali druge okoliščine ne dopuščajo, da bi se udeleževali družabnih srečanj in dogodkov, pa obiskujejo bolj pogosto. Tem veliko pomeni že obisk, pozdrav, bližina, nasmeh in topel stisk roke. Prostovoljci so pogosto tudi v vlogi svetovalca, ko na podlagi svojih izkušenj in veščin z nasvetom pripomorejo k posamezni odločitvi anketiranca.

 

Peti december je za naše prostovoljce neskončno dolg dan, ki poteka vsak dan, 7 dni na teden, 365 dni na leto.

Ob tej priložnosti se ob Dnevu prostovoljstva zahvaljujemo vsem prostovoljkam in prostovoljcu v društvu: Zdenko Bernik, Marica Bizjak, Erna Blažič, Ljubomira Boltar, Irma Brezavšček, Vera Bucik, Nada Falatov, Ivica Gabrijelčič, Cvetka Jereb, Sonja Kralj, Slavica MarkičMajda Melink, Marta Murovec, Dragica Rolih, Marica Šavli, Cvetka Vidič in Marija Vodičar.

Za vse naše prostovoljce velja rek, ko pomagaš in ko delaš s srcem ugotoviš, da je prostovoljstvo tudi zadovoljstvo.

 

 

Oglejte si tudi