Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

10 let delovanja projekta Starejši za starejše

Projekt Starejši za starejše v Kanalu deluje že 10 let. 1.septembra 2009  je tedanja predsednica Društva upokojencev Sonja Kralj skupaj s prvo koordinatorko projekta Marico Bizjak, ki je projekt  vodila do  konca leta 2014, ko je koordiniranje projekta prepustila Vandi Vidič, postavila temeljne zasnove projekta.

 Da je bila odločitev pravilna  in izbira  prostovoljcev prava, dokazujejo desetletnica delovanja in sedanjih  21 prostovoljk in prostovoljcev. Delujejo v krajevnih skupnosti Kanal, Lig, Ročinj - Doblar, Kambreško, Levpa, Kal nad Kanalom in Avče. 

V tem času so opravili 6260 obiskov, 341 osebam nudili 1306 različnih pomoči in opravili 8300 registriranih prostovoljnih ur. 

Ob desetletnici delovanja je projekt prejel PRIZNANJE KRAJEVNE SKUPNOSTI KANAL. V obeležitev  te obletnice  je Društvo upokojencev Kanal 29. novembra 2019 organiziralo tradicionalno srečanje prostovoljk in prostovoljcev, ki delajo v projektu Starejši za starejše. Vsi, ki delajo v projektu od samega začetka (teh je 17), so prejeli pisna priznanja ZDUS za dolgoletno in požrtvovalno delo v tem projektu.

Srečanja so se poleg prostovoljcev in vodstva društva udeležili  koordinatorka projekta za  SP Janja Polanc,  predsednik ZDUSP Zlatko Marušič, predsednik KS Kanal Risto Djurić, podžupan Občine Kanal Marko Bucik in  tudi županja Občine Kanal  ter koordinatorka projekta pri ZDUS  Rožca Šonc.

Predsednica Rožca Šonc je na kratko opisala 15-letno delovanje projekta na področju cele Slovenije. Prostovoljci s svojim delovanjem nesebično razdajajo svoj prosti čas, svoje znanje in svoje srce, ljudem je treba dati občutek, da niso pozabljeni. Projekt je pred velikimi izzivi, predvsem na področju tendence novega načina sobivanja.

Izrazila je upanje, da bo lahko projekt živel tudi po letu 2023, ko poteče dosedanja pogodba z ministrstvom. Povzela je tudi pozitivne izkušnje na področju Prostoferja, ki na Novomeškem deluje že drugo leto. Županja je povedala, da je v načrtu organiziranje takih brezplačnih prevozov za starejše tudi v naši občini. 

Vsi gostje so v svojih pozdravnih govorih izrazili zahvalo prostovoljcem za opravljeno delo z željo, da tako dobro delajo tudi v prihodnje.  Skrb za starejše je ena bistvenih stvari današnje družbe. Prostovoljstva se ne da kupiti niti plačati, to je v srcu, obenem pa je zgled mladim, kako naj bi delali z nami, ko se tudi mi postaramo.

Hvala vsem pokroviteljem, ki so omogočili, da se je srečanje  izvedlo.

 

Marija Marinič

Oglejte si tudi