Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
10°C
JUTRI
21°C
12°C
Oceni objavo

Ročinjska praznovanja

Pretekli konec tedna je Ročinj zaživel na poseben način. Zdi se kot da bi spomin na slovenski plebiscit pred 25 leti podzavestno vplival na sončno vas v srednje soški dolini, ki že nekaj časa daje vtis, da se v njej ne dogaja nič posebnega.

Na videz brez vnaprej pripravljene povezave so potekale dejavnosti, ki so marsikomu med nami dale vtis,  da so se kot sestavljanka združile v sliko, ki nas bo še dolgo napolnjevala in nam dala notranje moči za izpolnjevanje novih obveznosti in dolžnosti ter premagovanje številnih ovir, ki se nam vsakodnevno postavljajo na pot.

Na sveti večer, 24.12., ob 22.30 se je začelo z božičnico v župnijski cerkvi sv. Andreja, ki so jo oblikovali pevci otroškega pevskega zbora z zelo ubranim in doživetim petjem ter dekleta in fantje župnijske mladinske skupine z interpretacijo razmišljanja igralca Gregorja Čušina o  predbožičnem času ter njihova  katehistinja Alenka Hvalica.

V soboto, 26.12., ob 17.00 smo imeli v domu Valentina Staniča prvo prednovoletno srečanje krajanov . Predsednik KS  Simon Prinčič je v uvodnem nagovoru najprej pozdravil sokrajane in jim voščil lepo, srečno, zdravo…novo leto, nato pa vse prisotne pozval, naj se zbudimo iz otopelosti in postanemo bolj dejavni. In kot da bi ravno najmlajši krajani želeli pokazati, da jim ni vseeno za vzdušje v kraju, je instrumentalni kvintet, ki se je prav za to priložnost na pobudo mentorice Mojce Jerončič zbral in naštudiral tri glasbene točke v božično-novoletnem vzdušju, prijetno presenetil poslušalce v dvorani. Mladi glasbeniki so pokazali, da se bogata glasbena tradicija v kraju nadaljuje. Pa ne le glasbena- Ročinj premore mnogotere talente. Morda zaradi neupravičene skromnosti ostajajo domači in širši javnosti skriti…

Da so vsaj nekateri krajani še kako dejavni, dokazujeta dve priznanji, ki ju je ob tej priložnosti  podelila krajevna skupnost. Prvo je prejela Nina Jug, ki je v letošnjem letu osvojila pokal Slovenije v  kolesarstvu, kategoriji ženske A , drugo pa Rudi Brezavšček, ki vse, kar dobrega naredi za kraj, najprej dela  iz svoje notranje potrebe in tako posledično še za ožjo in širšo skupnost (označena krožna učna pot na Čičer je le eden izmed njegovih projektov).

Uradnemu delu srečanja je sledilo druženje pred domom Valentina Staniča ob pogostitvi, ki so jo pripravili člani sveta KS.


Za zaključek so v nedeljo, 27.12., na dan družine pri sv. maši peli otroci župnijskega otroškega pevskega zbora. 


Tako nastopajoči kot obiskovalci omenjenih prireditev oz. dogodkov so s svojo prisotnostjo pokazali, da je složnost in pozitivno energijo v kraju moč doseči le s prepletanjem različnih področij življenja: posvetnega, duhovnega, družinskega in življenja ožje in širše skupnosti. Ne obstaja kar tako rek »V slogi je moč«.

Tekst: Mojca Jerončič

Oglejte si tudi